Д-р Антъни Фаучи: Прессъобщението на „АстраЗенека“ може би съдържа остарели данни!

NetNews

Ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗeнека" (AstraZeneca) вероятно е много добра, но Съветът за наблюдение на точността и безопасността на данните (DSMB) е загрижен за това как производителят на лекарства е представил данните от последното си изпитване на ваксината в прессъобщението по-рано тази седмица, заяви във вторник висшият американски здравен служител д-р Антъни Фаучи.

"Това вероятно е много добра ваксина", посочи д-р Фаучи, медицински COVID съветник на президента на САЩ Джо Байдън и директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID), пред предаването на ABC News "Добро утро Америка", съобщава Ройтерс.

"Ако ги погледнете, данните наистина са доста добри, но когато ги вкарате в прессъобщението, те не изглеждат напълно точни", каза американският здравен съветник.

Според Антъни Фаучи изявлението от понеделник на "АстраЗенека" относно ефикасността на ваксината срещу коронавирус на компанията може да включва "остаряла информация".

Съветът за наблюдение на точността и безопасността на данните (DSMB) e "притеснен", че данните в публичното изявление на AstraZeneca "са донякъде остарели и всъщност може да са малко подвеждащи", добави той.

По-рано във вторник DSMB информира Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID), Биомедицинския орган за напреднали изследвания и развитие (BARDA) и самата компания "АстраЗенека", че се тревожи, че предоставената в понеделник информация от изпитването на COVID ваксината може да не е била актуална и че може доведе до "непълна представа за данните за ефикасност".

Според д-р Фаучи Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA), която ще прегледа данните на компанията, когато обсъжда одобрение за нейната ваксина срещу Covid-19 в Съединените щати, "ще прегледа самостоятелно всяка частица от данните" и няма да разчита на нито едно тълкуване, включително на компанията.

Междувременно стана ясно, че "АстраЗенека" ще публикува най-актуалните резултати от последното проучване за своята ваксина срещу COVID-19 в рамките на 48 часа, след като американските здравни власти публично разкритикуваха производителя на лекарства за използване на остаряла информация в съобщение за пресата по-рано тази седмица, съобщава Ройтерс.

"АстраЗенека" заяви, че резултатите, публикувани в понеделник, се основават на междинен анализ на данни до 17 февруари. Компанията посочи, че "незабавно ще се ангажира" с независимата комисия (DSMB), който наблюдава процеса, за да сподели своя първичен анализ, използвайки най-актуалните данни за ефикасност на ваксината.

Според данните, публикувани в понеделник от AstraZeneca, ваксината, разработена с Оксфордския университет, е била 79% ефективна за предотвратяване на симптоматични заболявания от COVID-19 в голямото проучване, проведено в САЩ, Чили и Перу. Според същите данни ваксината е 100% ефективна срещу тежки или критични форми на заболяването и срещу хоспитализация и не представлява повишен риск от образуване на кръвни съсиреци.

Общественото порицание в САЩ представлява последната спънка пред ваксината на "АстраЗенека", която първоначално беше приветствана като крайъгълен камък в борбата срещу коронавирусната пандемията, но която в последствие повдигна въпроси относно нейната ефективност и възможни странични ефекти.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Шарън Стоун със скандални разкрития за разврата в Холивуд

Актрисата Шарън Стоун сподели, че неведнъж е била жертва на сексуален тормоз като е била убеждавана директно от продуцент да спи с екранния си партньор, за да се получи по-добра „екранна химия“ между двамата, пише bg-voice.com. „Имах един продуцент, който ме заведе в офиса си, където имаше под мишницата си […]