Д-р Златанов: Фалшивите хоспитализации ощетяват Касата с цената на клиничните пътеки

NetNews

"Много от проверките, които започнаха в болниците, са на база постъпили сигнали. Реагираме веднага – изпращаме екипи и, според резултата от проверките, незабавно взимаме мерки". Това заяви пред БНТ д-р Александър Златанов – заместник-министър на здравеопазването в служебния кабинет.

"Сигналите идват от журналисти, пациенти. Сигнали получава и Здравната каса, която прави проверки в критичните точки и при установяване на нарушения, проверките се задълбочават", обясни той.

"Така се случи и с тези две болници (Александровска болница и Национална хемоталогична болница – б.р.) – направи се една обширна проверка, която продължава все още и излизат още резултати", добави д-р Златанов.

На въпрос за проверките за фалшиви хоспитализации той каза, че в тези случаи Касата е ощетена с цената на клиничните пътеки.

"Лечебното заведение получава тези пари, без да е извършило дейности за тях… Постъпва се по най-различен начин – понякога пациентът дори не знае, че е постъпвал в болницата или отива амбулаторно, но му се пуска лист и се усвояват парите за клиничната пътека, а пациентът не го разбира или го разбира, когато всичко е приключило", обясни здравният заместник-министър.

По думите му, такива нарушения се извършват на различни нива и "е възможно най-висшето ръководство въобще да не знае".

"Но когато те минат определена бройка, това означава, че или е със знанието, или контролът не е достатъчен. Така че всеки конкретен случай се прецизира и се правят изводи", подчерта д-р Златанов.

Проверките са рутинни, но при нужда проверяващите увеличават обхвата. Така някъде те завършват за дни, а другите продължават седмица-две, вметна той.

"В случая с "Пирогов" е голям обемът и за да се провери, ще трябва минимум седмица", отбеляза д-р Златанов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Установиха нарушения при 1/3 от 1 500 обществени поръчки

Проверка на повече от 1 500 обществени поръчки на обща стойност един милиард и 200 милиона лева е установила нарушения при близо една трета, предаде БНР. Институтът за пазарна икономика анализира нарушенията като се позовава на Годишния доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2020 година. Половината от нарушенията […]