Д-р Мими Виткова: Изнудват болните, държавата е абдикирала

NetNews

Болните хора у нас биват изнудвани, а политиците се правят на слепи. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването д-р Мими Виткова.

Държавата е абдикирала от проблемите в здравеопазването. Необходима е промяна в манталитета на държавниците ни и на тези, които работят в сектора, а манталитета на пациента може да бъде променен много по-лесно, защото той е уязвим и зависим от лекаря си. Престъпление е да се експлоатира тази зависимост, категорична бе Виткова.

Без национален консенсус проблемите в здравната система няма да бъдат решени, убедена е д-р Виткова. Епидемията от COVID-19 даде възможност да бъдат откроени проблеми в здравната система, дори ЕС иска промяна в това отношение, каза още тя.

Според нея не е изненада, че БСП са извели като акцент в предизборната си програма именно промени в здравната система. Очаква се и други партии да го направят, коментира Виткова като обърна внимание, че става дума за сериозни и необходими промени в здравната ни система, които трябва да бъдат направени. За момента има само нахвърлени идеи, които се нуждаят от уточняване, но националният консенсус е необходимост, обясни тя.

„Болните хора биват изнудвани. Това ако не се вижда от всички политически партии, нищо няма да се случи в здравеопазването. Аз не вярвам, че тези неща, написани от БСП, ще се случат. Тази тема трябва да бъде дискутирана дълбоко. Радвам се, че тя е непрекъснато в медиите, но от там насетне нито една политическа партия не излиза със сериозна програма. Как ще се премахне търговския статут и защо само на болниците? Какво правим с извънболничната помощ и какви са тези регионални конгломерати между бърза помощ и частни медицински центрове и ДКЦ-та. Какво искат да направят“, попита тя.

„Ако няма консенсус, всеки изборен резултат ще носи в себе си нюанси на промени в здравната система, което представлява краткосрочни промени, а здравната система е консервативна система и ако всеки си играе на реформи в нея, то тя ще бъде в още по-трагично състояние. В другите страни такъв консенсус е постигнат и здравните им системи се развиват далеч по-успешно от нашата. Отричайки сегашния пазарен модел, трябва да изясним какво се предлага и защо. Когато обществото знае защо се правят тези промени и какви ще са ползите за него, то би подкрепило политическата сила, която ги предлага“, коментира тя.

Трябва да се изясни какво ще се прави със статута на здравната система, която e сбор от търговски дружества, твърди експертът. Според д-р Мими Виткова не се върви към одържавяване, а към някакъв нов статут на лечебните заведения. Цената на здравните услуги и заплатите на работещите в сферата също трябва да се уточнят, обърна внимание тя.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Проф. Младен Григоров: СЗО от години не работи в полза на здравето на хората

Лекарите проф. Младен Григоров, завеждащ отделение „Кардиология“ в МБАЛ-Монтана, и синът му доц. Владимир Григоров, кардиолог в Йоханесбург, ЮАР говориха в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS за новите щамове на коронавируса, проблемите със сърцето и ефективността на ваксините. "СЗО от години не работи в полза […]