Д-р Пламен Димитров: 40% от негласуващите не искат нито Слави, нито БСП, нито Бойко

NetNews

"Хората в този момент имат нужда от честност и автентичност, да знаят, че зад думите стоят факти. За някои това е сеир, прекрасно продължение на шоуто, за други е дълбока трагедия, от която трябва да се бяга". Това заяви психологът д-р Пламен Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

Той отбеляза, че все повече се увеличава делът на хората, които не гласуват и живеят в своето частно пространство.

"40% от негласуващите са се отчуждили, те не избират нито Слави, нито БСП, нито Бойко. Знаят как да изградят живота си самостоятелно. Нарасна процентът на тези хора между април и юли", подчерта психологът.

И добави, че хората живеят в постоянно високо напрежение, при високата неопределеност и бурни форми на дисфункционалност.

"Част от тях търсят спасител, други живеят в стила – всеки да се спасява поединично. Спасители се предлагат много, но трябва формулировка на работните задачи. В разговорите хората ни казват "Не ни интересуват партии и лидери, нас ни интересуват приоритетните решения на проблемите, които имаме". Но някои политици не могат да водят своите структури, а ние искаме да водят народа", коментира д-р Пламен Димитров.

Според него е необходима поколенческа подмяна, тъй като през последните 12 г. е имало застой.

"Това, което ние имаме в момента, не е партия, а съчетание на популярност с фантазия и нарцисизъм. Има подготвени хора, те са някъде там, но тези хора изчакват да изтече мътната вода, която виждаме, за да се включат в политиката", заяви психологът пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че българинът проектира своите несгоди и за пореден път очаква месия.

"Това сме го правили поредица от пъти. Всичко това отговаря на общностна психодинамика, имаме да ходим още в пустинята, докато се научим как се живее заедно и изберем правила. Не може, ако искаме промяна, да замръзнем на първа фаза в социалната динамика – конфликт, надмогване, компромати. От там трябва да се премине към изглаждане на съюзи. Някои ще отпаднат, други ще се преродят, и чак тогава ще има нормализация. Нямаме зрели и подготвени политици. Не съществува кадрово израстване. Това са самоуки хора, които нямат гражданска култура и държавничеко мислене", коментира д-р Пламен Димитров.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Плевнелиев: Популистът Радев отново изнасили конституцията

Свидетели сме на поредното изнасилване на Конституцията от президента популист Румен Радев, който няма да се спре пред нищо в своята битка за власт и преизбиране. Видяхме в миналото как президентът погази брутално Конституцията, когато поиска оставките на главния прокурор и действащия министър-председател, въпреки че тя не му дава това […]