Д-р Симидчиев: Средствата за информационна кампания за ваксините са обидно малко

NetNews

Мерките винаги работят в някаква степен, въпросът е че тази година имаме ясно структуриран план с ясни критерии на преминаване от една зона в друга. Това коментира по повод влизащите в сила от днес нови мерки д-р Александър Симидчиев, депутат от "Демократична България", който беше гост в "Денят започва" по БНТ.

Когато видим, че има тенденция нагоре, сега в конкретните три области трябва да бъдат концентрирани усилията и да правим специфичните мерки конкретно там, например в Бургас, докато във Видин изобщо не са се покачили, обясни д-р Симидчиев.

Важно е този план да влезе в т.нар. правен мир, подчерта той.

Голяма част от това, което ще засегне здравната система, реално е почти на 100% предотвратимо при определено поведение, смята д-р Симидчиев.

Той коментира и на какво се дължи ниското ниво на ваксинация у нас.

До момента, средствата предвидени за информационна кампания за ваксините, са нищожни, почти несъществуващи. Предвидихме да добавим един отделен ред в бюджета на МЗ конкретно предвиден за ваксинационна кампания. В момента има 10 000 лева, това е обидно малко, обясни д-р Симидчиев.

Поставяме по-малко от 20% от ваксините, които трябва да направим, допълни той.

Натоварването миналата година в болниците беше в това, че не знаехме какво точно се случва. Сега има предвидимост, но колегите вече са и много изтощени и са концентрирани предимно в големите градове, смята д-р Симидчиев.

Относно парите за здравеопазване, той обясни, че средствата трябва да се разпределят там, където вършат най-много работа – трябва да знаем когато една стотинка влезе в системата, колко работа върши.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бабикян: Въпросът е какво се случва след новите избори

Нямам нищо против – да ходим на избори. След 3 месеца ще сме в поза Х. Нека да си ги спестим тези три месеца. Това заяви в ефира на Нова телевизия депутатът от „Изправи се БГ! Ние идваме“ Арман Бабикян. "Практиката показа, че изборите не решават проблема. Кой очаквате да […]