Еврейската общност отличи ген. Мутафчийски

NetNews

Началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS бе отличен от еврейската общност у нас за приноса му в борбата с COVID-19 и в знак на признателност за грижите за пострадалите при атентата в "Сарафово" през 2012 г.

Той се включи в глобалната кампания на световния еврейски конгрес #НИЕ ПОМНИМ, с която всяка година се отбелязва Международния ден за почитане паметта на жертвите на Холокоста.

Проф. Мутафчийски бе сред първите лекари, които оказаха помощ след зловещия терористичен атентат в "Сарафово", отнел живота на 5-ма израелци и един българин, като благодарение на него и на лекарите от ВМА и "Пирогов" бяха спасени тежко пострадалите от атентата, коментира доц. д-р Александър Оскар.

В знак на признателност за усилията в борбата с COVID-19 в България Организацията на евреите в България “Шалом" подари на генерал Мутафчийски специална сребърна монета с лика на Димитър Пешев, отсечена от монетния двор на БНБ по повод на 60-ата годишнина от спасявенето на българските евреи.

Началникът на ВМА изказа своята благодарност за признанието по време на среща с лидерите на еврейската общност и посланика на държавата Израел в България Н. Пр. г-н Йорам Елрон.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ученици от ПТГ "Иван Райнов" - Ямбол почистват средновековната крепостна стена

Възпитаниците на Професионална техническа гимназия „Иван Райнов” – Ямбол продължават с родолюбивата инициатива за почистване на останките от средновековната крепостна стена в града. Главни действащи лица в поредната акция бяха момчетата от 11А клас. Стената е построена в края на Х век, като неколкократно е преправяна и разширявана през ХІІ-ХІV […]