Евродепутати искат ревизия на наша европрокурорка

NetNews

Европейският парламент поиска пълната документация за номинирането на кандидати за Службата на европейския прокурор от България, Белгия и Португалия, съобщи базираното в Брюксел електронно издание EURACTIV.com. Причината е сериозно подозрение, че представители на изпълнителната власт са игнорирали мнението на комисиията по избора. При отказ Европарламентът е готов да заведе дело срещу Съвета на ЕС в Европейския съд.

Миналия септември колегиумът на европейската прокуратура положи клетва пред Европейския съд в Люксембург, но възникнаха подозрения за изрядността на избора на 22-та национални прокурори, делегирани към първия европейски прокурор Лаура Кьовеши. Нейната служба ще преследва нарушителите на европейските финансови интереси.

22-те страни, които пожелаха да участват в първата общоевропейска прокуратура, бяха поканени да представят по трима кандидати. Независима комисия трябваше да прецени качествата им и да ги подреди в списък. Съветът на ЕС, където заседават министрите, обаче не се съобрази с подреждането на кадидатите от трите проблемни държави. По принцип той не бе длъжен да се съобрази с препоръката на оценъчната комисия, но трябваше да обясни защо не я взема предвид. Министрите не дадоха никакви публични обяснения и това предизвика остра реакция от група университетски преподаватели и други юристи, които написаха отворено писмо до Европейския парламент. Скандалът засегна особено силно Португалия, където заместник-министър на правосъдието подаде оставка.

Евродепутати заявяват по адрес на Съвета на ЕС: "Ако нямате какво да криете, покажете документите". Те искат да знаят на какво основание са предпочетени кандидати, които не са оценени най-високо от независимата комисия по избора. Министрите не би трябвало да пренебрегват препоръката на оценъчната комисия, освен ако не са получили от съответната държава информация, която налага разместване на кандидатите.

Българската пратеничка, одобрена от министрите, е Теодора Георгиева, съдия от Софийския административен съд. Другите две кандидатки бяха прокурорките от Софиийската градска прокуратура Десислава Пиронева и Светлана Шопова.

Въпросът ще бъде поставен днес остро в Комисията по граждански свободи и вътрешен ред (ЛИБЕ), където от името на португалското председателство на Съвета на ЕС е поканена за обяснение португалската министърка на правосъдието Франсишка ван Дунем.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Борисов срещу Нинова на изборите в Пловдив

В Пловдив ще видим челен сблъсък между лидерите на ГЕРБ и БСП на предстоящите парламентарни избори. Това стана ясно след като Корнелия Нинова беше определена за водач червената листа в Пловдив от Изпълнителното бюро на левицата. По традиция Бойко Борисов винаги води листата на ГЕРБ в Пловдив, което се очаква […]