Евродепутат: При политически хаос в България, няма пари от ЕС

NetNews

Няма как да имаме сигурни пари от Европа, ако имаме хаос и политическа несигурност. България не трябва да губи темпо в управлението на средствата от Европейския съюз заради нестабилната политическа обстановка и липсата на редовно правителство. Това заяви евродепутатът Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП след първата помирителна среща между преговорните екипи на Европарламента, Комисията и Съвета в дебатите за годишния бюджет на Европейския съюз.

През 2022 г. е предвидено България да има достъп до европейско финансиране в размер на 4,79 млрд. лева за възстановяване на плащания към бенефициенти и покриване на вече извършени разходи за преодоляване на последствията от пандемията Covid-19. Това финансиране е договорено още в изминалите три години и сега най-важно е администрацията, въпреки липсата на редовно правителство, да обработи плащанията в срок, за да не бъдат загубени средствата за тях, подчерта Новаков. Стремежът е през 2022 г. по линия на политиката за сближаване България да получи плащания от ЕС в размер на 2 млрд. лв., предвидени за инвестиции в градска, здравна, образователна, улична инфраструктура, подкрепа на бизнеса и проекти за околната среда. За социални мерки, заетост, включително и младежка заетост усилието е страната да има достъп до 330 млн. лв.

„От изключителна важност сега е вътрешнополитическата ситуация у нас да не пречи на администрацията да обработва и изпраща в срок исканията за възстановяване на средства от ЕС по вече извършени инвестиции. България може да заяви искания за плащания в размер на почти 220 млн. лв. по възстановителния инструмент REACT-EU, създаден като анти-кризисна мярка за преодоляване на негативните ефекти от пандемията Covid-19“, зави Новаков. От работата на администрацията сега зависи и с колко средства за директни плащания към земеделските производители ще разполага България. Към този момент се очаква страната ни да има право на плащания в размер до 1.5 млрд. лв. за преки плащания към фермерите.

По-рано през септември Новаков внесе предложения в проектобюджета на ЕС за допълнителни средства в подкрепа на Европейската прокуратура, ОЛАФ, Европол, гранична защита, за студентска мобилност и за насърчаване на МСП. Европейският парламент прие предложенията в официалната си преговорна позиция за срещите в тристранен формат с Комисията и Съвета. Финалното гласуване на бюджета на ЕС за 2022 г. ще бъде през ноември.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

България

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Златен и бронзов медал за боксьорите на „Априлец“

Със златен и бронзов медал се завърнаха боксьорите на БК „Априлец“ от втория кръг на Държавното лично отборно първенство по бокс за юноши, съобщи треньорът Димитър Мутафов. Първенството се проведе от 19 до 22 октомври в Горна Оряховица. 127 боксьора от 37 клуба взеха участие в него, а БК „Априлец“ […]
бокс априлец ямбол