Европейски държави крият, че са открили сметки в рубли, за да си плащат газа

NetNews

В допълнение към Унгария, девет европейски държави откриха руски банкови сметки за плащане на природен газ по схемата, предложена от Москва. „Унгария откри сметка в евро, по която се кредитира цената на газа в евро и след това банката я конвертира в рубли. Освен нас, още девет държави правят това, но не казват, че са го направили, защото сега в Европа, „за да бъдеш добър за Европа“, означава, че ръководството на страната не е честно със своя народ по темата за международната политика“, каза за Радио Кошут Гергели Гуяш, ръководител на кабинета на премиерът Виктор Орбан.

Политикът още веднъж напомни, че Европейският съюз не е приел никакви санкции, които правят невъзможно плащането на руския газ в рубли. Това е регламентирано от гражданско-правно споразумение между държави и компании.

По-рано унгарският външен министър Петер Сиярто също подчерта, че някои европейски компании, внасящи природен газ от Русия, са се съгласили с предложената от Русия схема за плащане, но не говорят за това честно и разпространяват невярна информация за позицията на Унгария чрез западни медии.

На свой ред Орбан отбеляза, че страната е готова да плаща за руския газ в рубли, а Сиярто посочи, че спирането на доставките за България няма да засегне транзита за Унгария.

На 23 март руският президент Владимир Путин обяви прехвърлянето на плащането за доставките на природен газ за страните от ЕС и други държави, които са въвели ограничителни мерки срещу Русия, в рубли, за да спрат да използват долари и евро. Тогава президентът подписа съответен указ и каза, че ако неприятелските страни не плащат в рубли от 1 април, тогава Русия ще счита това за неизпълнение на договорите за газ.

Според новата схема Газпромбанк ще открие специални валутни и сметки в рубли за чуждестранни купувачи, за да плащат за газ. Купувачът ще може да преведе средства по първата сметка във валутата, посочена в договора за доставка на синьо гориво, банката ще го продаде на Московската борса, след което ще кредитира рубли по сметката на купувача на газ, от които ще се извършват плащания с доставчика „Газпром“.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Реал Мадрид дава €40 млн., за да активира клауза за връщане на играч от Тотнъм

Реал Мадрид си подсигури титлата в Примера Дивизион и сега е време да се фокусира върху Шампионската лига, но без да забравя за лятната селекция за идната кампания. Именно по тази причина клубът възнамерява да си върне един от бившите играчи срещу €40 млн. Todofichajes твърди, че „белия балет“ ще […]