Евростат: българите и румънците най-рядко се доверяват на здравна информация онлайн

NetNews

България и Румъния са двете страни в ЕС, в които хората най-рядко търсят здравна информация онлайн. Най-популярна тя е във Финландия и Нидерландия. Това показва ново изследване на Евростат за търсенето на здравна информация онлайн в страните от общността.

През 2020 г. един на всеки двама граждани на ЕС (55%) на възраст 16-74 години е потърсил онлайн здравна информация, свързана с наранявания, заболявания, хранене, подобряване на здравето или подобни. Това е с два процентни пункта по-високо от предходната година (53%) и с 21 процентни пункта спрямо 2010 г. (34%). Освен това 20% от гражданите на ЕС съобщават, че са си уговаряли среща с практикуващ по интернет лекар. По-малко (13%) са имали достъп до други здравни услуги чрез уебсайт или приложение, вместо да посещават лично болница или лекар, а 11% от гражданите са имали достъп до личните си здравни досиета онлайн.

Делът на хората, търсещи здравна информация онлайн за лични цели, варира в различните държави членки на ЕС. През 2020 г. най-висок дял е регистриран във Финландия, където 77% от хората на възраст 16-74 години са търсили онлайн теми, свързани със здравето през последните три месеца преди проучването, следвани от Нидерландия (76%), Дания (72% ) и Германия (70%).

За разлика от тях най-ниски дялове са наблюдавани в Румъния (28%), България (29%), Италия (35%; данни за 2019 г.) и Полша (43%).

През последното десетилетие делът на лицата, търсещи здравна информация онлайн, се е увеличил в държавите членки на ЕС. Най-голям ръст в броя на хората, които търсят здравна информация онлайн, е регистриран в Чехия (41%) и Кипър (40%), следвани от Испания (34%), Ирландия и Хърватия (и двете 33%).

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Дишайте, докато все още има кислород (ВИДЕО)

Ново изследване прогнозира какво ще се случи с кислорода в земната атмосфера и разкрива мрачно бъдеще. Със затоплянето на слънцето, все повече въглероден диоксид ще се свързва със скалите. Това ще умори от глад растенията и само след милиард години те няма да могат да произвеждат достатъчно кислород, за да […]