Екокатастрофа след наводненията край Димчево, хиляди животни измират

NetNews

Като истинска еко катастрофа може да се оприличи ситуацията край бургаското село Димчево. Заради наводненията, които станаха причина за обявяване на частично бедствено положение в региона, хиляди животни са били извадени от дупките си и леговищата си от придошлата вода и в момента са плъзнали по целия терен в отчаян опит да намерят подслон, за да не умрат. Особено притеснителна е ситуацията с животинските видове, които в този период на годината спят зимен сън или са студенокръвни, тъй като температурите на въздуха в момента не позволяват те да оцелеят на сушата дълго, пише flagman.bg.

На пътя между селата Димчево и Присад са изпълзяли хиляди змии. Огромна част от тях вече са загинали, а без ясен източник на топлина, храна и подслон, за останалите съвсем скоро ще последва същата мрачна съдба. Придошлата вода буквално е наводнила дупките им, където те се крият през зимата и за да не се удавят, животните са изпълзяли на сушата. Те обаче в тази ситуация не могат отново да изкопаят леговищата си и се оказват в капан, на студено, без храна и обречени.

Фотосите са шокиращи – десетки представители на видовете Смок стрелец (Coluber caspius) и Слепоци (Anguis fragilis) са излезли на повърхността в землището на с. Димчево близо 2 месеца преди края на зимния им сън. Видовете не са в списъка със застрашените, но унищожената им популация в региона със сигурност ще има ефект върху земеделието, тъй като, макар и не особено лицеприятни, тези влечуги се грижат за крехкия екологичен баланс и изяждайки някои от дребните гризачи, реално помагат за развитието на агрикултурата.

Припомняме, че вчера кметът Димитър Николов удължи с 30 дни частичното бедствено положение в с. Димчево. Обстановката там лека-полека започва да се нормализира и в момента продължа отводняването с помпи. Селото бе наводнено след обилните валежи в началото на седмицата, което наложи спешната евакуация на живущите в над 40 къщи. 15 от имотите, които се намират в ниската част на селото, са пострадали тежко. Кметският наместник Елена Атанасова вече трети пореден ден обикаля в селото и с помощта на общински и държавни служители описва щетите.

Залят остава и пътят между селата Димчево и Присад, за който ще е необходимо още доста дълго време докато водата се оттече и отново стане проходим.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Иван Костов пред ФАКТИ: Визията на БСП е за съхранение на статуквото в съдебната система

Иван Костов не дава толкова често интервюта и поради това от ФАКТИ сме му много благодарни, че се съгласи да даде интервю за нашата медия. Темите на българска почва са толкова много, а безспорните авторитети като него толкова малко, че е истинска привилегия да можеш да чуеш гласа на разума […]