Еколози: COVID-19 увеличи пластмасовото замърсяване

NetNews

Българите повишиха екологичното си съзнание през отминаващата 2020 година. Заключението е на сдружението "За Земята", откъдето отчитат ръст на предприетите граждански действия в защита на природата, съобщава БНР.

На този фон пандемията от COVID-19 увеличи пластмасовото замърсяване и автомобилния трафик в населените места, сочи анализът на еколозите. Заради пандемията гражданите се отказаха от някои екологични навици:

"Масово започнаха да използват повече личните си автомобили", коментира Данита Заричинова от "За земята". По-малкото вредни емисии в атмосферата бяха временно явление, отбелязва експертът:

"Много самолети не летяха, нямаше никакви полети, което е добре за околната среда, но като леко се нормализираха нещата през лятото, пътуванията със самолети се увеличиха."

Еколозите отчитат ръст на употребата на продукти за еднократна употреба, като медицински ръкавици или най-различни пластмасови опаковки:

"Покрай този проблем се появиха инвестиционни предложения за правене на инсинератори за медицински отпадъци". Но предложенията срещнаха съпротива в лицето на местните жители.

"В Монтана хората се надигнаха срещу един такъв инсинератор и успяха всъщност да спрат този проект. В Девня също все повече хора се организират за чиста околна среда, в Благоевград имаше протест за по-чист въздух", посочи Данита Заричинова.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Беларус: “Лукашенко може да свърши като Кадафи“

Преди година “Дойче Веле” разкри как в края на 90-те години на 20 век противниците на беларуския президент Александър Лукашенко са били отвличани и убивани. В ексклузивно интервю бившият военен от спецчастите Юрий Гаравски разказа как е помогнал за отвличането и убийство на известни беларуски опозиционери – сред тях бившия […]