Експерти: Ако работниците се осигуряват здравно, работата „на черно“ ще намалее

NetNews

Здравните осигуровки да се плащат изцяло от работниците или служителите като форма на противодействие срещу недекларираната заетост, предложиха експерти по време на дискусия организирана от Асоциацията на индустриалния капитал. Проф. Емилия Ченгелова обясни защо:

"По този начин ще се намали икономическият интерес на работодателя от недекларирана заетост и в същото време ще се увеличи икономическият интерес на работника, не само да работи с трудов договор, но и да бъде осигуряван върху пълната сума на брутното трудово възнаграждение".

В момента 60% от здравноосигурителната вноска се плаща от работодателя, а 40 на сто от служителя.

Асоциация на индустриалния капитал в България представя Национална карта на недекларираната заетост. Проектът е част от усилията за подобряване достъпа до заетост и ограничаването на сивите практики при наемния труд.

Националната карта е изготвена от експерти на бизнес асоциацията и съдържа огромна по обем информация за нагласите на работодателите и наетите към проявите на недекларираната заетост, оценка на нейния дял, уязвимост на отделните възрастови групи към сивите практики, както и оценка на рисковете които крият новите форми на заетост и тяхната приложимост по браншове.

Картата е единствената по рода си не само на национално, но и на европейско равнище и е разработена на основата на проведени две национално-представителни проучвания сред работодатели и персонал като дава ясна картина за проявленията на недекларираната заетост.

Националната карта се представя в рамките на дискусия с участието на представители на държавната администрация, браншови и граждански организации, работодатели и заети лица.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

КПКОНПИ взема 36 имота и 7 лимузини от Васил Божков

КПКОНПИ прие решения за внасяне на искове за отнемане на незаконно придобито имущество в окръжни съдилища на обща стойност 406 547 219 лв. В исковите молби са включени 36 недвижими имота и 7 моторни превозни средства. 278 299 803. 33 лв. се претендират от Васил Божков по внесена искова молба […]