Експерти спорят за качеството на маркировката на АМ „Тракия“

NetNews

Пътни експерти влязоха в спор за маркировката на новоремонтирания участък на АМ "Тракия" между Чирпан и Стара Загора. Неправителствена организация подаде сигнал, че новата маркировка е опасна, защото видимостта ѝ не е достатъчно добра и покани институциите на място, за да измерят стойностите със сертифициран уред.

В новия участък в посока София част от маркировката видимо е пожълтяла. Една от вероятните причини за това е, че движението е пуснато по-рано.

"Направили сме и доклад до агенцията, имаме голямо занижаване на дневната видимост на маркировката и вие с просто око сте го видяли", каза Дафинка Пангарова от Институт за пътища и мостове.

"Разберете, това е животоспасяващ елемент. Ако падне мъгла или завали дъжд, това е единственото нещо, по което водачите могат да се ориентират по магистралата," допълни тя.

От АПИ заявиха, че тази маркировка ще бъде измита и ще бъде проверена отново. Ако не отговаря на изискванията, ще бъде подновена.

"Защото за този вид настилка трябва около 20 дни експлоатация, за да се изнесе първоналчания битум, който е изплувал при уплътняването, обясни инж. Даниел Иваничков от Агенция "Пътна инфраструктура".

В другото платно представителите на АПИ и държавния институт не откриха нередности. То беше отворено на 16 юли и качеството на маркировката ще проличи най-ясно след 10-я ден.

"Ако на 14-тия ден ние установим, че е под 300 миликандели ще се наложи изпълнителят да премаркира маркировката", каза Дафинка Пангарова, Институт за пътища и мостове.

"След като се измери с и от единствената акредитирана лаборатория ИПМ, ще дадем становище. Към момента гражданите няма от какво да се притесняват", каза инж. Даниел Иваничков, Агенция "Пътна инфраструктура".

Следващата седмица предстои ново измерване на стойностите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Предложение: Охридският регион да получи срок от 2 години за изпълнение на препоръките на ЮНЕСКО

Националната комисия на ЮНЕСКО в Босна и Херцеговнина предложи на центъра и съвещателните органи на ЮНЕСКО да дадат на Република Северна Македония и Албания две години допълнително да процедират по препоръките, съдържащи се в реактивните мисии на Комитета за световно наследство на ООН, за да избегнат поставянето на Охридския регион […]