Експерт: Спирането на газа е самоубийство за Русия

NetNews

Аз съм спокоен, тъй като има различни варианти за справяне със ситуацията. Това заяви в ефира на Нова телевизия икономистът Виктор Минчев относно спирането на газовите доставки от Русия към България.
Той обясни, че трябва да се каже откъде са алтернативите и колко са. „Една държава, ако иска да помогне, винаги ще намери начин да го направи“, каза той.

Попитан очаква ли да се спре подаването към цяла Европа експертът отговори, че политиката на Русия е – „Всички сте ни длъжни“.

„Не е нормално един посланик да идва и да ни се кара. Ние сме и във вражески списък без да сме направили нищо. Това е явно послание. Газовият бизнес е политически и е важно да разберем защо не се говори в подробности за сделките“, обясни Минчев.

Според него Путин осъзнава, че това решение е самоубийство за Русия.

„Времето ще покаже кой ще се огъне – Европейският съюз или Русия“, каза Минчев.

Икономическият експерт Калоян Стайков заяви, че Русия е в по-губеща позиция от Европа.

На него обаче му беше трудно да каже дали сме подготвени за тази ситуация, тъй като няма достатъчно информация по темата. „Усещането е, че ще има, ще видим. Не видях нещо конкретно“, каза Стайков.

По думите му не се знае и дали това е някаква кризисна мярка, дали е за известен период от време или е за постоянно.

„Никой не казва откъде ще дойде газът. България е много малък потребител, но ако същият сценарий се разиграе с по-голям потребител, кризата ще е огромна“, заяви от своя страна Боян Рашев.

Той заяви, че кризата с цените на газа е от 2021 г. и е трябвало да се подготвим.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Ето къде са възможни спирания на водата днес в Ямболско

От ВиК Ямбол съобщават, че поради отстраняване на аварии, днес е възможно временно прекъсване на водоснабдяването в следните населени места: За град Ямбол:– ул. „КОС“;– ул. „Филип Тотю“ № 11. За район Стралджа :– с. Джинот. За район Болярово:– с. Дъбово.
камион на ВиК Ямбол