Еленко Божков: Нямаме енергийна дипломация

NetNews

В „Денят започва“ енергийният експерт Еленка Божков призова правителството да смени политиката и начина си на комуникиране и действие и отправи обвинения към ръководството на „Булгаргаз“.

“До този момент имаме заявена готовност за помощ единствено и само от Гърция в лицето на нейния министър-председател. Ние нямаме енергийна дипломация, нямаме подготвен министър. Имаме екип в “Булгаргаз” и изобщо в енергетиката, на който основната задача, е да се облагодетелства за сметка на кризата, което се вижда.“

По негови сметки използването на втечнен газ и останалите натрупвания, свързани с осигуряването на алтернативни доставки, ще повишат цената на синьото гориво с между 30% и 50%.

„По официални данни са осигурени от Азербайджан 1 млрд. куб. м. от нужните ни над 3 млрд. нормални куб. м. тази година. За да се достави остатъкът по същия начин, ще са необходими 25 танкера за около 900 дни. Вместо 1 млрд. и 790 хил. долара ние ще дадем 2 млрд. и 420 млн. долара, което прави загубата от 630 млн. долара“, изчисли Божков.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Самолетна катастрофа в Канада, има загинали

Четирима души са загинали при катастрофа на малък самолет в провинция Онтарио, съобщи телевизионният канал CTV. Инцидентът е станал в северозападната част на провинцията, в район, отдалечен от населените места, уточнява „Нова телевизия“. Спасителите са успели да открият останките на самолета Piper PA-28 с помощта на транспондер, инсталиран на него. […]