Емил Димитров „оряза“ водата от „Камчия“ за Варна, за да има за Бургас

NetNews

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро изпълни частично заявката си да спре водата от язовир „Камчия“ за Варна. На 14 декември той е изпратил писмо до управителите на ВиК-Варна и ВиК-Бургас (както и до Басейнова дирекция "Черноморски район") за изменение на месечния график за декември, показва справка на сайта на екоминистерството, направена от "Флагман".

Във връзка с наличните алтернативи за питейно водоснабдяване, с цел осигуряване на водни количества за ВиК ЕАД Бургас, следва да бъде редуцирано водното количество за ВиК Варна ООД, като разрешените за месеца 2,5 млн. куб. м се намаляват на 1,5 млн. куб. м, пише Емил Димитров.

Т.е. "орязването" на водата за Варна е с 1 млн. куб. м, или с 40%.

Вероятно на това се дължи промяната в средноденонощния разход от язовир „Камчия“. Според ежедневните бюлетини, до 18 декември той се движеше между 2 и 2,2 куб. м/сек. След това спадна до 1,8 – 1,85 куб. м/сек.

Защо Ревизоро намали водата за Варна? В писмото си от 14 декември той се аргументира: Във връзка с ниския обем в язовир „Камчия“, който към 14 декември 2020 г. е 114,887 млн. куб. м, както и предвид реално постъпващият в язовира приток – за условията на много суха по влажност година (с обезпеченост 95%), се намалява водовземането от язовира, с оглед осигуряване на вода за приоритетно питейно-битово водоснабдяване.

За ВиК-Бургас разрешеното количество за месеца остава 3,5 млн. куб. м.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Рецепта на деня: Новогодишен щрудел

Необходими продукти: 1 пакет кори за баница 200 г тиква, изчистена 2 ябълки 2 круши 1 супена лъжица канела 100 г масло 100 г орехи 50 г бадеми, обелени 1 и ½ чаши захар Пудра захар за поръсване Начин на приготвяне: Обелете и настържете плодовете. Поръсете ги с канела и […]