Ердоган: Атакуваха ни!

NetNews

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че турската икономика е била подложена на атака, заявявайки, че мотивите зад подобни атаки са същите като тези от неуспешния опит за военен преврат и протестите в Гези, предаде „Хюриет дейли нюз”. Агенция „Ройтерс" припомня, че Ердоган и неговото правителство често обвиняват в заговор международни сили за кризите в турската икономика.

Турският лидер смята, че турската икономика умишлено е подложена на удари, а мотивите са същите като тези на 15 юли 2016 година, когато в страната бе извършен опит за военен преврат. Визирайки Гези, Ердоган направи препратка към мащабните антиправителствени протести в страната, при които се стигна и до жертви. Повод за тях бе застрояването на парка „Гези" в Истанбул.

Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието са обвинявани, че действат авторитарно и че са виновни за тежката икономическа ситуация, в която се намира страната. По данни на DW крахът на лирата е докарал до бедност близо 18 милиона турци. Бензинът, храните и пътуванията са поскъпнали, а хората се страхуват от нова тежка криза. В днешната си реч президентът на южната ни съседка не спомена конкретно друга държава за тези "атаки".

Ердоган смята, че това е умишлена атака, която цели да постави на колене Турция. „Коварната цел зад атаката на 15 юли е същата, като плановете нашата икономика да бъде поставена в криза”, заяви президентът. Според него срещу Турция има „игра”, насочена срещу обменните курсове, лихвените проценти и инфлацията. „Тези, които нападнаха Турция, използвайки терористични организации, се провалиха, и сега те се обърнаха към по-коварни начини и методи", каза Ердоган. За опита за военен преврат през 2016 г. Анкара обвини живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, който някога бе дясна ръка на Ердоган. Хиляди войници, полицаи и държавни служители бяха вкарани в затвора по обвинения, че са част от тази гюленистка организация.

„Те искат да смажат страната ни в условия на икономическа криза. Но правителството е подготвено срещу тези атаки, прибирайки цялото си злато от чужбина в страната и укрепвайки валутните си резерви“, добави Ердоган. Президентът каза, че благодарение на „силата и подкрепата“, получени за правителството от нацията, те са успели да излязат от „непрекъснатия процес на атаки“. Ердоган каза още, че предстоящите избори през 2023 г. ще бъдат от огромно значение за това Турция „да бъде сред най-мощните страни” в света. Ердоган е обвиняван от западните медии и политици в репресивни методи на управление и погазване свободата на гражданите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

МВР с поредно разкритие за търговия с гласове преди изборите

Списъци с имена на гласоподаватели са открили полицаи у роднини на кандидат за депутат в Килифарево, предаде БНТ, позовавайки се на свои източници. Освен това е открит и тефтер, който съдържал трите имена, ЕГН-та и номера на лични карти на гласоподаватели. Проверките по случая продължават, образувано е досъдебно производство. При […]