Ердоган: Искам да върна в релси отношенията с Европа!

NetNews

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви във вторник, че е готов "да върне в релси" отношенията между Турция и ЕС, в които има силно напрежение по редица въпроси, особено във връзка с проучванията за въглеводороди в Източното Средиземноморие.

Скъсвайки с възпламеняващата реторика, която използва често по адрес европейските лидери, Ердоган демонстрира тази готовност в реч пред посланиците на страните от ЕС в Турция, които той прие в президентския комплекс в Анкара, предава БТА.

"Ние сме готови да върнем в релси нашите отношения", заяви Ердоган и добави, че се надява, че "нашите европейски приятели ще покажат същата воля".

От няколко седмици турските отговорни представители засилват призивите за диалог с европейците с цел уреждане на въпросите, пораждащи напрежение, които освен гръцко-турския морски спор в Източното Средиземноморие, засягат също и ролята на Турция в конфликтите в Сирия, Либия и в последно време в Нагорни Карабах.

Тази явна воля за умиротворение се проявява в момент, когато Анкара се безпокои от възможно втвърдяване на позицията на САЩ спрямо нея с предстоящото встъпване в длъжност на новата администрация на демократите във Вашингтон и от това да ѝ бъдат наложени по-тежки санкции от ЕС, които могат допълнително да отслабят турската икономика.

През декември лидерите от ЕС, участващи в среща на върха в Брюксел, решиха да санкционират "незаконните и агресивни" действия на Турция в Средиземно море срещу Гърция и Кипър.

Срещата на върха на ЕС се задоволи с това да приеме индивидуални санкции, които се предвижда да бъдат насочени срещу лица, участващи в проучвателните дейности, провеждани от Турция в Източното Средиземноморие, пощадявайки на този етап секторите на дейност на турската икономика.

Проучванията за залежи на газ, провеждани от Турция в морски зони, за които страната има спорове с Гърция и Кипър, от месеци бяха в центъра на напреженията. Кризата между Атина и Анкара се засили с разполагането през август от Турция на кораба за сеизмологични проучвания "Оруч Реис" в спорните зони.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

От Етър потвърдиха: Бербатов влиза в щаба на Томаш

"Димитър Бербатов ще започне работа заедно с екипа на Александър Томаш. Ще помага по време на подготвителния лагер, който предстои, и след това ще остане в екипа“, така Деян Куздов – председател на УС на Етър потвърди за БНР новината, че бившият капитан на националния отбор започва работа при „виолетовите“. […]