ЕС може без Русия, но Русия не може без ЕС

NetNews

Русия не може без ЕС. Това каза за обзорното предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ основателят на Института за пазарна икономика и преподавател в СУ „Свети Климент Охридски“ доц. Красен Станчев.

Той обясни, че голяма част от дохода на Русия и държавният ѝ бюджет идват от износ на природен газ за ЕС. Ето защо Русия не може да си позволи да се лиши от него. Китай не може да замени ЕС като потребител на руска газ, подчерта Станчев. Той коментира, че за срещата си със Сергей Лавров Жозеп Борел не е проявил наивност, а нормалност, на която руският първи дипломат е „скроил шапка“.

„Борел отива да предупреди, че ако не се вземат мерки, ЕС ще трябва да направи нещо и това най-вероятно ще са санкции. Той не е казал повече, защото на Европа не и е изгодно да влошава чак до там отношенията си в Русия. Грешка на Борел и на много други е, че не разбират, че Русия не може без ЕС. ЕС е независим от Русия, а Русия не е независима. Ето защо и политиката ѝ е толкова агресивна. Тя не може да започне война, но за сметка на това включва други механизми: подкрепя неприятни партии в Германия, Австрия, България и навсякъде по Балканите“, каза той. Според доц. Красен Станчев Лавров е арогантен поддръжник на конспиративни теории и разглежда санкциите на ЕС срещу хора като санкции срещу икономиката.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Григор Здравков: ОЛАФ и българските управляващи са направили далавера

ОЛАФ прави ново разследване, че в България няма правосъдие и към днешна дата България не предприела нито едно действие по събиране на митни сборове. Това предупреди в ефира на предаването "ЕвроДикоФ" по телевизия "Евроком" Григор Здравков, основателят на "Българска Легия Антимафия". Здравков потвърди, че шефът на ОЛАФ и българските управляващи […]