ЕС се готви да забави ембаргото за руски петрол заради Унгария

NetNews

Дипломати от ЕС обмислят радикален вариант да заобиколят нежеланието на унгарския премиер Виктор Орбан да забрани руския петрол, като отложат засега петролното ембарго за целия ЕС, пише европейската редакция на американския вестник „Политико“

Една идея, която циркулира в Брюксел, ще доведе до придвижване на другите елементи от шестия пакет от санкции на ЕС на Русия с подкрепата на всички 27 държави-членки. Но пълната забрана за целия внос на руски суров петрол и рафинирани горива засега може да бъде отложена, докато продължава работата по компромисно споразумение, което Унгария може да приеме, казаха дипломати от ЕС пред изданието.

Подобно забавяне би било сериозна пречка за усилията на ЕС да се противопостави на войната на Владимир Путин в Украйна. По-специално, това би било удар за председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която предложи пълна забрана на целия внос на руски петрол в проекта за шести пакет от санкции на 4 май.

Фактът, че дипломатите обмислят такава драматична стъпка, показва колко трудно е за ЕС да ескалира икономическата си офанзива срещу Кремъл и колко болезнен отказът от руската енергия.

Затварянето на пазара на ЕС за руски изкопаеми горива се разглежда в Брюксел като жизненоважна стъпка за ограничаване на ключов поток от приходи, който помага за финансирането на войната на Путин.

И все пак за страни без излаз на море като Унгария и Словакия, които разчитат в голяма степен на тръбопроводните доставки на руски петрол, забраната на суров петрол ще бъде болезнена. Комисията се опита да постигне компромис с Орбан, но досега неговото правителство казва, че се нуждае от повече време – и потенциално повече пари – преди да се съгласи.

„Наистина има идея за разделяне на пакета, тъй като сме се договорили за 90 процента от него, така че да продължим напред с всичко друго освен забраната на петрола“, каза един дипломат от ЕС. „Разочароващо е, че не можем да продължим напред с нещата, които са договорени. Така че по-добре да бъдем прагматични и след това да продължим енергийната дискусия?“

Дипломатът добави, че отделянето на ембаргото за руски петрол от останалата част от пакета от санкции „би изпратило лош сигнал“ и може да срещне противопоставянето на други страни поради тази причина. Дипломатите трябва да се срещнат в петък, въпреки че все още не е ясно дали ще обсъдят пакета от санкции срещу Русия.

Друг дипломат от ЕС каза, че би било по-добре да се одобри останалата част от новия пакет от санкции възможно най-бързо и забраната за петрол да остане за по-късен етап. Освен това би било по-добре да се договорим за 90 процента от предложената забрана за петрол, отколкото за нищо от всичко, каза дипломатът.

Един вариант може да включва отделяне на най-спорните части от забраната на петрола и продължаване с други елементи от плана, които Унгария би могла да подкрепи. Будапеща по-рано предложи доставките по тръбопроводи да продължат да бъдат разрешени, като санкциите се ограничават до нефт, доставян чрез кораби.

И все пак всяко размиване на петролния пакет би навредило на доверието в ЕС, особено след като Фон дер Лайен и други политически лидери бяха толкова ясни, че удрянето на петролната индустрия на Путин е жизненоважно. Останалата част от пакета от санкции включва мерки, насочени към проруската пропаганда, лобисти и консултанти, както и Сбербанк, най-голямата руска банка. Но сърцето на пакета винаги е било предназначено да бъде удар срещу енергийната индустрия на Кремъл.

Припомняме, че България също се закани, че ще наложи вето на ембарго за руски петрол, ако то не изключва и България за определен период от време.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

ЕС купува на Украйна танкове и артилерия за половин милиард

Допълнителни 500 млн. евро от помощта на ЕС за Украйна по линия на Европейския механизъм за мир ще бъдат използвани за закупуване на тежко въоръжение: танкове и артилерия. Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви това при пристигането си на срещата на външните министри от Групата на седемте […]