Ето какво ще бъде затворено от събота в София и колко ще продължи

NetNews

Бих искал да съобщя защо въвеждаме мерки – положението в София и столичните болници е сериозно. Това заяви пред БНТ директорът на РЗИ София д-р Данчо Пенчев по повод вероятния локдаун.

"За София имаме 21 000 положителни случая, от тях само за март заразените са 9 000. Броят на положителните медици са 163, а на контактните деца 2957. Броят на контактните ученици също е много висок. На база тези данни се дават предложенията за затваряне", каза още той.

"Изправени сме пред същата ситуация като през октомври и ноември, но сега нещата се движат по-бързо. Заразата в София е много по-бърза от предишния пик. Поради тази причина се опитваме максимално бързо да вземем превантивни мерки", допълни д-р Пенчев

"Във всички болници легловата база е увеличена, но натискът е огромен", коментира още шефът на СРЗИ.

Това, което предлагаме е да се затворят МОЛ-овете, търговските центрове, фитнесите и заведенията за 14 дни. Ще предложим затягането на мерките да започне от събота, разкри д-р Данчо Пенчев.

Предлага се временно затваряне на казина, танцови зали, театри и други места за културни мероприятия, но на фризьорски салони – не.

"Броят на заразените и хоспитализираните деца показва всичко", отговори шефът на СРЗИ на въпрос как властите преценяват къде има огнища на зараза.

"Отварянето в началото на месеца не беше грешка", категоричен бе д-р Данчо Пенчев.

В четвъртък се очаква позиция на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на "АстраЗенека", каза още експертът по повод ваксинацията и допълни, че всички налични дози се разпределят.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Доминик Рааб: Демокрацията по света е в отстъпление

Демокрацията по света е в отстъпление, а автократичните режими са заплаха за глобалната стабилност и благоденствие. Това предупреждение ще отправи по-късно днес британският външен министър Доминик Рааб. Той ще произнесе реч на конференция по сигурността в Института "Аспен" в САЩ, предаде Ройтерс. Рааб ще окачестви външната политика като "мисия за […]