Ето как да пречистим тялото от излишната захар

NetNews

Захарта присъства в почти всички продукти, които консумираме – от млечните до консервираните храни. Ако искате да пречистите тялото си от излишната захар спирането на консумацията на сладкиши не е достатъчна мярка.

Високото съдържание на захар (захароза) в храната, която консумирате, може да отслаби имунната ви система и да повиши предразположеността ви към напълняване, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и рак – най-вече рак на гърдата.

Захарта в организма предразполага и към психически проблеми като депресия, тревожност и някои други когнитивни заболявания. Ако усещате зависимост към сладките храни и искате да се отървете от този навик, трябва да пречистите тялото си от излишната захар като я изключите от менюто си за определен период от време.

Освен промяната в начина ви на хранене, ежедневното спортуване също ще допринесе за детокса. Движението ще ви помогне да изгаряте захарта натрупана в кръвта ви.

Ако в тялото ви има натрупана прекалено много захар ще усещате симптоми като хиперактивност, хронична умора, главоболие, настинки, депресия, синузит, сънливост, дезориентация и др., пише zdraveikrasota.bg.

Връзката между захарта и напълняването

Натрупването на мазнини не е единствената причина за напълняване. Въглехидратите също допринасят за това. Захарта се крие в редица масови храни, които консумирате ежедневно, без дори да подозирате това. Ето само част от тези храни: сокове, зърнени закуски, дресинг за салати, кисело мляко, сладкиши и много други.

Тялото използва част от захарта под формата на енергия, а остатъка се натрупва като мазнини. Когато става въпрос за натрупването на захарта трябва да подчертаем, че има огромна разлика между рафинираната и натуралните захари. Рафинираната захар повишава нивото на кръвната захар, което води до натрупването на мазнини в областта на талията, бедрата и горната част на ръцете с течение на времето.

Изкуствени подсладители

Когато се опитвате да пречистите тялото си от излишната захар най-вероятно ще потърсите като алтернатива изкуствените подсладители, но има риск ефектът да стане обратен.

Въпреки че изкуствените подсладители могат да се окажат решение в краткосрочен план,тъй като няма да консумирате рафинирана захар, в крайна сметка те водят до напълняване и промени в метаболизма, които могат да причинят появата на диабет тип 2.

Диета с натурални храни

Един от начините за пречистване на тялото от излишната захар е като започнете да се храните предимно с натурални храни и избягвате всички опаковани, консервирани и бутилирани продукти. Започнете да включвате в менюто си храни като: пресни зеленчуци, плодове, прясно месо, риба, ядки, семена и полезни мазнини като авокадото и зехтина.

Важно е да запазите приема си на протеини, защото те ви засищат за по-дълго.

Избирайте “полезни” въглехидрати

Не трябва да избягвате напълно приема на въглехидрати, докато се опитвате да пречистите тялото си от излишната захар, просто трябва да избирате полезните.

Избягвайте вредните въглехидрати съдържащи се в храни като: белия хляб, макаронените изделия, газираните напитки и хлебните изделия. Вместо тях заложете на растителни въглехидрати като тези в: броколито, карфиола, брюкселското зеле, зеленолистните зеленчуци, патладжаните, артишока и пиперките.

За още по-добри резултати спрете приема и на зърнени култури, фасул, зеленчуци съдържащи нишесте докато пречиствате тялото си от излишната захар.

Как да избегнете приема на захар

Ако решите да намалите приема си на захар, трябва да се подготвите за борба със следните симптоми: тъга, главоболие, слабост, глад и др.

Запомнете, че трябва постепенно да ограничавате приема си на захар. Или казано с други думи хапвайте си само по един продукт съдържащ захар на едно хранене. Най-вероятно ще изпитвате силен дискомфорт през първите няколко дена, но с течение на времето той ще изчезне.

Ако усещате силна тревожност, хапнете парче плод, например ябълка или портокал.

Примерна диета за намаляване приема на захар

Първи ден Закуска: 1 купичка овесени ядки с горски плодове и бадеми. З яйца (сварени). Предиобедна закуска: 1 малка купичка орехи Обяд: Пилешки гърди на грил с гарнитура от тиква, червено цвекло, моркови, репички, боб и бадеми. Вечеря: Риба на грил с гарнитура от зелен боб и броколи. И гъби по желание.

Втори ден Закуска: 1 купичка овесени ядки с горски плодове и семена. 1 чаша сок от спанак и моркови. Предиобедна закуска: 1 малка купичка с бадеми. Обяд: Тиквички и червени и жълти пиперки на грил с дресинг от лимон, оцет и мащерка. Пригответе си салата от зеле и настъргани моркови подправена със зехтин, лимон, сол и нарязан на ситно магданоз. Вечеря: Зеленчуци на пара, печена риба треска с брюкселско зеле и запечени репички.

Трети ден Закуска: 3 бъркани яйца със салата от скариди, зеле, репички и ядки. Предиобедна закуска: 1 малка купичка орехи. Обяд: Печени пилешки бутчета с розмарин, салвия, лимон, лук, мащерка и черни маслини. Вечеря: Гъбена супа с чесън, целина, мащерка, моркови и дафинов лист.

Заместете подсладените напитки

Детоксикираща вода при пречистване на тялото от излишната захар

Пригответе си сами детоксикираща вода с един от следните плодове: грейпфрут, боровинки или портокали. Нарежете избрания от вас плод и го изсипете в кана. Добавете пресен розмарин или мента и напълнете каната с лед и вода. Пийте тази напитка ежедневно. ОСвен вкусна и разхлаждаща в жегата, тя е и много полезна.

Билков чай

Пийте билков чай без захар три пъти дневно.

Тази примерна диета е изключително полезна и ефикасна при пречистването на организма от излишната захар и загърбването на пристрастеността към сладките храни. С тези лесни и прости съвети ще се отървете за нула време от излишната натрупана захар и ще направите важна стъпка по пътя към по-здравословен живот.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ямбол – Републиканци в действие: България се нуждае от по-големи инвестиции в образованието, казва Даниела Михайлова

Бъдещето е на знаещите, квалифицираните и можещите. За целта обаче България се нуждае от по-големи инвестиции в образованието. Това заяви Даниела Михайлова, кандидат за народен представител от ПП „Републиканци за България” в Ямбол. Михайлова е експертът на ямболските републиканци в сфера „Образование”. Тя е магистър по българска филология и английски език, със следдипломна квалификация по начална училищна педагогика. В момента е преподавател в Основно училище ,,П.Р.Славейков‘‘ в гр. Ямбол.