Ето как прокуратурата прекрати делото за Възродителния процес

NetNews

След 31-годишно разследване, прокуратурата прекрати делото за Възродителния процес. Това се случи, след като през март почина и последният обвиняем по него – бившият министър-председател Георги Атанасов.

„Делото се влачеше докато не остана нито един от виновниците, които са били. След като Георги Атанасов почина, делото отива в архива. Няма кого да съдят“, посочи д-р Ибрахим Карахасан – Чънар. Спомня си, че майка му е понесла много тежко като е разбрала какво става в Родопите.

„Разбрахме се кой как да се казва. Избрах си името Ивелин Караславов“, обясни той.

„Имаше три варианта – или ще ги направим родни социалистически турци, или ще ги изтласкаме в Турция, а ако нито едното не дава добър резултат, ще ги направим българи. Тази политика се провежда от 1969 г. до 1989 г. след решение на Политбюро за ограничаване на етнокултурните права на турците. През 1984 г. на турците са им останали само имената“, разказа Михаил Иванов, съветник на Желю Желев по етническите въпроси. И допълни, че делото е било саботирано.

Проф. Зейнеп Зафер разкрива, че е имало убийства и репресии. „Бяхме натоварени на камиони и изселени в села на северозападна България. Не разрешиха да се върнем обратно и го направихме едва след няколко години. Попаднахме в затвора“, споделя тя.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Криминалист: Недопустимо е автомобилите от тежката катастрофа в София да стоят на улицата

От Европейския център за транспортни политики алармират, че важни улики за тежката катастрофа в София има опасност да бъдат увредени, укрити и дори да изчезнат. Причината е, че джипът на Георги Семерджиев и таксиметровия автомобил са оставени на улицата със свободен достъп. Темата в студиото на „На фокус” коментира криминалистът […]