Ето как ще се промени Европа след разширяването на НАТО

NetNews

Присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО ще преначертае картата на Европа. „Приемането на тези страни във военен съюз ще задълбочи разногласията, зародили се през XX-ти век и ще стопира вземането на по-смели и важни решения за това как да се постигне мир и просперитет през XXI-ви век”, пише американският политолог Ан Слотър в статия за Financial Times.

Както отбелязва авторът, през миналия век Европа е била разделена на два идеологически различни лагера. В единия е изграден капитализмът, а в другия – комунизмът. „Войските на НАТО и съветската армия стояха на демаркационната линия на двуполюсния свят“. Според Слотър сега това разделение трябва да остане в миналото, а Русия да стане част от европейския континент.

Единственият изход от сегашната ситуация в региона е чрез интензивно икономическо сътрудничество и развитие на институциите за сигурност, смята наблюдателят. В крайна сметка всички европейски страни, включително Русия, трябва да се превърнат в единно пространство.

Финландия и Швеция допуснаха възможността да се откажат от неутралния статут и да се присъединят към Северноатлантическия алианс след началото на руската военна операция за денацификация и демилитаризация на Украйна. Ръководителят на организацията Йенс Столтенберг обеща да осигури на тези държави ускорен процес на приемане в блока, а постоянният представител на САЩ в НАТО Джулиан Смит изрази надежда, че решението за присъединяване ще бъде взето през следващите „месеци и седмици“.

Русия многократно е подчертавала, че Алиансът се стреми към конфронтация. Според прессекретаря на президента Дмитрий Песков по-нататъшното разширяване на НАТО няма да донесе по-голяма сигурност в Европа. В същото време той отбеляза, че не счита евентуалното влизане на Швеция и Финландия в Алианса за екзистенциална заплаха за Русия.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

ГЕРБ, ДПС и Възраждане се готвят да управляват при предсрочни избори

ГЕРБ и ДПС повече от месец говорят за нуждата от предсрочни избори, но ще преминат към действия едва когато са сигурни в бъдещото си мнозинство, пише седмичникът „Галерия“, позовавайки се на свои източници. Обект на ухажвания е основно „Възраждане“, които вече имаше общо тройно гласуване срещу комисията за конституционни промени […]