Ето кой е най-добрият месец за отслабване

NetNews

Нямате никакъв апетит сутрин, затова пък вечер си наваксвате. През лятото без проблем карате само на плодове и салати, но зададе ли се зимния студ не признавате нищо друго освен пържола. А килограмите ви следват полета на желанията. Защо ли? Защото вероятно не сте чували за хронодиетологията — съюз между диетологията и хронобиологията — наука за изследване на връзката между човека и естествените биоритми на живот. Тази теория съумява да докаже, че отслабването и напълняването се определят от три основни биоритъма: денонощен, седмичен и сезонен. Опознайте ги, адаптирайте се към тях и ще забравите за излишните килограми.

Ритмичното редуване на противоположни процеси е в основата на сложното и прецизно взаимодействие между всички органи и системи в човешкия организъм. Включително и на мастния обмен. Ту преобладават процеси на натрупване, ту на разграждане и горене.

Хубавото е, че няма нужда да си написал дисертация по биохимия, за да се ориентираш в кривата на мастния метаболизъм, пише iwoman.bg.

Организмът сам съобщава кога трупа и кога изразходва.

При преобладаващо разграждане апетитът намалява. В този момент организмът превключва на вътрешни резерви и изпитва по-малка нужда от храна. При натрупване, обратното – желанието за похапване се усилва. Но все пак е напълно възможно да научиш апетита да работи за теб, вместо да се бориш с него.

Денонощен обмен

Сутрин изразходвате натрупаната енергия, а вечер попълвате запасите. Това е денонощният биоритъм на мастния обмен, който протича така:

връх на разграждане на мазнини е сутрин от 7 до 9 ч.;
връх на натрупване е от 18.00 ч. до 21.00 ч.;
„повратната точка“ е времето от 13 до 14 ч., когато разграждането плавно започва да се обръща в натрупване;

закуската е добре да бъде малка, но калорична. Допустимо е дори нещо сладко с уговорката да отсъстват мазнините. Обратно, вечерята — огромна, но лека, напр. парче риба или месо колкото дланта ти с половин чаена чаша гарнитура (зърнени изделия, картофи или варива) и голяма зеленчукова салата.

Седмичен обмен

В делнични дни калоричността на нашето меню е средно с 25% по-малко. Виновни за това са хормоните на стреса адреналин и норадреналин. Освен нерви и напрежение, те предизвикват мощно разграждане на мазнини. Тези процеси увеличават производството на енергия, тя постъпва в кръвта и потребността от хранителни вещества намалява. През почивните дни настъпва обрат. Движим се по-малко, спим повече, по-спокойни сме и активността на хормоните на стреса намалява. Съответно, натрупването на мазнини се повишава. Това незабавно се отразява на теглото. В понеделник кантарът показва повече, отколкото в петък вечерта. Ето как протича седмичният обмен на мазнини:

връх на разграждане — понеделник-вторник;
връх на натрупване — събота-неделя;
„повратната точка“ — нощта на неделя срещу понеделник.

Най-добрият начин да избягате от нездравия интерес към хладилника през уикенда се крие точно в думите „да избягаш”. Отделете повече време в почивните дни за спорт, масаж, преход по планински пътеки или просто дълга разходка в парка.

Годишен обмен

През пролетта и първата половина на лятото преобладават процесите на разграждане. През есента и зимата (особено до средата на януари) – на натрупване. Следват подробностите за сезонния цикъл:

връх на разграждане — април-май;
връх на натрупване — октомври-ноември;
„повратната точка“ — средата на януари.

Това е една от най-логичните причини за стартиране на мащабна атака срещу излишните килограми през април и да продължите през май.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

БСП: Фалшиви профили на Корнелия Нинова в социалните мрежи

Във връзка със зачестилите опити за създаване на фалшиви профили и разпространение на невярна информация през тях в социалните мрежи Фейсбук, Туитър, Тик-ток и Инстаграм заявяваме: Единствената официална страница на председателя на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова е във Фейсбук. Тя е удостоверена със съответния знак за автентичност на профил […]