Жестоката съдба на децата в сирийските бежански лагери

NetNews

Децата в бежанските лагери в Северна Сирия са изоставени на произвола на съдбата, алармират от помощната организация "Save the Children". За тях насилието и заболяванията са ежедневие, 62 са починали.

Много деца в лагерите "Ал Хол" и "Рой" са изложени на смъртна опасност, пише в последния си доклад помощната организация "Save the Children". Оцеляването на около 40 000 деца от над 60 различни държави в двата лагера в Северна Сирия е ежедневна борба – заради недохранването, болестите, както и ниското качество на водата и на санитарните условия. Освен това повечето деца нямат никакъв достъп до образование.

А и постоянно са изложени на насилие – убийства, опити за убийства, нападения и умишлени пожари. Само през тази година в двата лагера за семейства на заловени бойци от "Ислямска държава" са починали 62 деца.

От "Save the Children" упрекват западните държави – членките на ЕС, Великобритания, Канада и Австралия, че не са положили усилия децата да бъдат преместени от лагерите. Франция например е евакуирала засега само 35 от 320-те деца с френско гражданство, Великобритания се е погрижила за четири от 60 с британско гражданство. Общо от 2017-а година досега към 1163 деца са се завърнали в родните си страни, но напоследък броят на тези, които могат да се приберат, намалява.

Някои са в лагерите от над четири години

В тази два лагера, управлявани от кюрдски военни части, са настанени семействата на мъже, задържани за предполагаеми връзки с "Ислямска държава". Но сред лагерниците има и семейства, избягали от ислямистите, завладяли родните им места в Ирак и в Сирия. Някои живеят в лагерите повече от четири години.

11-годишната Мариам споделила през май със сътрудниците на "Save the Children" следното: "Не мога да издържам този живот повече – не правим нищо друго, освен да чакаме". По данни на организацията, либийското момиченце междувременно е починало – при опит за бягство. Общо в двата лагера в Североизточна Сирия живят над 60 000 души.

Всяко трето дете под две години е недохранено

В свята всяко трето дете под две години е недохранено, сочи на свой ред нов доклад на УНИЦЕФ – тези деца не получават необходимите продукти и хранителни вещества, от които се нуждаят, за да се развиват.

"Това може да има тежки последствия за децата – тъй като именно в първите две години недоброто хранене може трайно да увреди развитието на децата и да се отрази на техните шансове за образование и професионално израстване", посочва изпълнителната директорка на УНИЦЕФ Хенриета Форе. От организацията настояват за инвестиции, които да направят храните достъпни за децата във всички страни. "Само когато правителствата, частният сектор, гражданското общество и хуманитарните организации си сътрудничат, може да се реорганизира системата на изхранване и на всички деца да се осигурят храните, от които те имат нужда", заяви Форе.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Революционно! Първата в света аерозолна инхалационна ваксина срещу COVID-19 е на път да бъде одобрена за спешна употреба

Първата в света аерозолна инхалационна аденовирусна ваксина срещу COVID-19 (Ad5-nCoV) се очаква скоро да бъде одобрена за спешна употреба, заявиха разработчиците, предава Радио Китай. Резултатите от проучванията показват, че тя предизвиква силен клетъчен имунен отговор, като нивото на IgG антителата след вдишването е седем до осем пъти по-голямо в сравнение […]