Жителите на Херсон казаха НЕ на руската окупация (ВИДЕО)

NetNews

В Херсон местните жители излязоха на улиците за мирен протест срещу псевдо референдума за създаване на фиктивна „република“ в района и руската окупация на техния регион.

За да разпръснат тълпата, окупаторите приложиха сълзотворен газ и светлинни гранати. Съобщава се за пострадали. Някои цивилни са задържани, съобщава Укринформ.

Жители на Херсон публикуват видео от митинга във Фейсбук групи.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F100006302148502%2Fvideos%2F2243581799124417%2F&show_text=0&width=267″ width=“267″ height=“476″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

На видеото се вижда как хората напускат площад „Свобода“ – кашлят и скандират „Херсон е Украйна!“

„На 27 април, когато хората отидоха на митинга, започна „шоуто за светлина и шум“… така живее окупираният Херсон“, коментират видеозаписа участниците в събитието. Те отбелязват, че хората са участвали в митинга срещу „псевдо референдума“, за да покажат, че Херсон е и ще остане част от Украйна. Те са били замеряни с газови и светлинни гранати, отбелязва един от участниците.

Чува се, че окупаторите предупреждават местните жители, че всякакви митинги и демонстрации са напълно забранени в района.

От видеото става ясно, че има ранен мъж, който трябва да бъде откаран от местопроизшествието с линейка, а има и коментар, че един от протестиращите е задържан.

Както Укринформ съобщи по-рано, окупаторите се опитват да идентифицират и задържат участници в проукраински митинги в Херсон, но хората все още излизат на улиците. Според комисаря на Върховната Рада по правата на човека – Людмила Денисова, руските агресори възнамеряват да проведат така наречения „референдум“ за създаване на „Херсонска народна република“ в региона от 1 до 10 май.

Междувременно, в региона се отвличат цивилни, включително журналисти, обществени лидери, депутати и активисти.

Министерството на цифровата трансформация създаде защитен чатбот за жителите на Херсонска област, който има за цел да помогне на хората да разберат за съдбата на изчезналите.

В Херсон руските окупатори проведоха „събрание“, на което представиха „началника на областната администрация“ и „началника на градската администрация“.

От своя страна кметът на Херсон – Игор Колихаев, каза, че е отказал да сътрудничи на „новата администрация“, назначена от руските сили.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Морето лекува стрес и депресия

Зареяли поглед в безкрайната синева. Със зарити крака в пясъка. Сякаш времето е спряло, нали? Морето е доказан лек срещу депресията, стреса, лошите мисли. Няма човек, на когото да не му влияят благотворно равномерният плясък на вълните и този безкраен син хоризонт, в който потъва погледът, пише Obekti.bg. Сякаш завинаги. […]