Журналисти по цял свят са били шпионирани с израелски софтуер

NetNews

Правозащитници, журналисти и опозиционери по целия свят са били шпионирани със софтуер, създаден от израелска компания. Това става ясно от публикувано вчера медийно разследване, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

Шпионският софтуер "Пегас" позволява на ползвателя му да се сдобие със съобщения, снимки, контакти и да подслушва разговори на собственика на смартфона, в който е вкаран. Компанията създател на софтуера "НСО груп" често е обвинявана, че налива вода в мелницата на авторитарни режими. Тя обаче твърди, че програмата ѝ служи само за сдобиване с информация за криминални и терористични групировки.

Организациите "Форбидън сторис" и "Амнести интернешънъл" са се сдобили със списък с 50 000 телефонни номера, които клиенти на "НСО груп" са подбрали да бъдат следени. Там фигурират имената на поне 180 журналисти, 600 политици, 85 правозащитници и 65 собственици на предприятия.

Сред тях е мексиканският журналист Сесилио Бирто, убит няколко седмици след появата на името му в този документ от 2016 година. Там са и имената на две жени, близки със саудитския журналист Джамал Хашоги, убит през 2018 година. Кореспонденти на няколко големи медии, сред които Си Ен Ен, в. "Уолстрийт джърнъл", телевизия "Франс 24", в. "Паис" и агенция АФП, също фигурират в този списък.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Политолог: ИТН не са свикнали на диалог

”Диалог. ИТН не са свикнали на такъв. Водят политика, все едно водят шоу. Принципът им е ”няма не искам, няма недей”. Не знам какво биха постигнали, дори и да успеят да постигнат нещо, то ще бъде временно”. Коментарът пред БНР е на Александър Христов, експерт по политическа комуникация и предизборни […]