Забраниха на националния отбор по гребане да тренира в река Ропотамо

NetNews

За първи път от 50 години националният отбор по гребане няма да може да тренира по поречието на река Ропотамо. Оказва се, че винаги е било незаконно, но за ограничението се разбира едва сега.

„Наши колеги в чужбина също гребат на резерват, но им разрешават със специален режим на гребане в определени условия. Това не е прецедент само в България, това го има навсякъде. Когато държавата стои зад всичко, което дава пари и има някаква политика към него, намира начин“, сподели треньорът на националния отбор по гребане Румяна Нейкова.

Въпреки студеното време тренировките не спират. През подготвителния период се правят най-много километри във вода. Отборът ще тренира 20 дни на язовир Кърджали, но там вятърът е силен и това е проблем, казва олимпийската ни шампионка от Пекин 2008 година.

„Река Ропотамо е една спокойна река, по която течението е много слабо. Ширината е достатъчна, за да се разминат две наши състезателни лодки. В същото време климатът е много мек и брегът е със шавар, а не с дървета, както и на другите реки. Язовирите в този сезон в годината в България са доста ветровити“, добави Нейкова.

От Министерството на околната среда и водите заявяват, че изключения от закона не могат да се правят. Река Ропотамо е единствената река резерват и в нея са забранени редица човешки дейности.

„Не става въпрос за замърсяване, става въпрос за прилагане на закона. Няма как законно да се извършват спортни тренировки на територията на резервата. След като не е допустимо по закон, ние от Министерството на околната среда и водите няма начин да разрешим извършването по реда на изключения за националния отбор по гребане“, изтъкна заместник-министърът Тома Белев.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Скандал в Пекин: Може да отнемат титла на Русия във фигурното пързаляне

Проблем с допинг пробата на руски фигурист, най-вероятно младата звезда на руското фигурно пързаляне Камила Валиева, може да остави Русия без спечелената титла от отборното по фигурно пързаляне Сутринта на 9 февруари стана известно, че резултатите от отборния турнир по фигурно пързаляне на Олимпиадата в Пекин могат да бъдат ревизирани […]