Забраниха на професор да влиза в Техническия университет

NetNews

Със забрана за физически достъп до сградата на Техническия университет се сдоби борещият се срещу статуквото във ВУЗ-а проф. Веско Панов, съобщават от Frognews. Той оспори пред съда законността на Общото събрание, с което за ректор ТУ бе избран проф. дн- инж. Иван Кралов. На 29-ти април обаче Кралов издава заповед, с която се забранява на Панов да стъпва в ТУ. Формалното основание за тази заповед е пенсионирането на Панов.
Иван Кралов е избран за ректор на ТУ през 2019 г. Според Панов обаче всичко се е случило с нелегитимно гласуване на Общото събрание – при 380 присъстващи делегати общият брой на гласовете „за“ петимата кандидат-ректори е 809. Оспорваната разпоредба дава възможност да се гласува за повече от един кандидат. На първа инстанция жалбата му е отхвърлена, но на втора върховните съдии я уважават.

Така на 16 декември ВАС отменя решението на Общото събрание на ТУ, с което е избран настоящия ректор на висшето училище.
Поради оспорването обаче от ТУ подлагат Панов на редица репресии – преподавателят е лишен от коледен бонус миналата година, а сега се сдоби и със забрана да стъпва във висшето училище. Това е прецедент – досега на преподавател не е бил спиран физическият достъп до университета. Нещо повече – част от вече пенсионирани професори и доценти продължават да ръководят докторанти.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Франция очаква споразумение за ембарго на руския петрол още тази седмица

Тази седмица страните членки на Европейския съюз могат да постигнат споразумение относно предложението на ЕК за забрана на целия внос на петрол от Русия. Това заяви френският министър по европейските въпроси Клеман Бон, цитиран от „Ройтерс“. Мисля, че можем да сключим сделка тази седмица, посочи той пред телевизия LCI. Бон […]