Загадъчен остров ту се появява, ту изчезва от Google Maps

NetNews

Мистериозен остров в Южния Тихи океан е пълна загадка, на която учените не могат да дадат обяснение. Странното парче земя, известно като Санди Айлънд (Пясъчния остров) обърква експертите при всеки опит той да бъде описан в карта, включително и Google Maps, пише pochivka.blitz.bg.

Той се намира между Австралия и Нова Каледония и на Google Earth прилича на тъмно петно и привидно изглежда различно от близките острови, което би разкрило подробности за релефа му, съобщава „Мирър”.

Въпреки че е отбелязан на картите и морските таблици, учените, които се отправят към него, откриват на мястото само морски вълни – нещо съвсем различно от очакваното.

На 26 ноември Гугъл премахна т.нар. Пясъчен остров от Google Maps, но бдителни потребители си спомнят, че са видели нещо от сателитния изглед.

Много потребители на Google Earth са останали смаяни, след като са забелязали острова-фантом. Данните за него са от времето на капитан Джеймс Кук, който го отбелязва на картата като „Санди Ай” на североизток от бреговете на Австралия.

Откритието си той публикувал в книгата „Карта на откритията в Южния Тихи океан” през 1770 г. Повече от 100 години по-късно островът е забелязан отново. Тогава се смятало, че той бил дълъг 24 км и широк 5 км.

Мистерията се задълбочила на 22 ноември 2012 г., само дни преди Google Maps да го премахне. Тогава австралийски учени отишли на мястото и „закрили” острова, след като не намерили нищо друго, освен морска вода. Те изследвали морето до дълбочина от над 1300 метра, което означава, че под водата не може да се крие нищо достатъчно голямо, че да бъде объркано с остров.

„Отидохме да го проверим, защото навигационните карти на борда на кораба показваха дълбочина от 1400 метра в тази зона – много дълбоко. Той (островът) е на Google Earth и други карти, затова отидохме да проверим и там нямаше остров. Бяхме наистина озадачени, много е странно”, разказа пред АФП Мария Сетън.

„Как се е озовал на картата не знаем”, добавя тя.

Няма официално обяснение за това как през годините Санди Айлънд е бил забелязван на няколко пъти. Водещата теория е, че всъщност може да става дума за плаващите останки от потопен вулкан или крайбрежно изригване. Тези маси понякога пътуват хиляди километри в океана и е възможно това, което капитан Кук е видял, да е плаващ остров от тиня, придвижващ се бавно в Тихия океан.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Правителството няма представа как да реагира на санкциите срещу руския петрол и се оплете като пате в кълчища

Страхувам се, че правителството няма представа как да реагира на санкциите срещу руския петрол и се оплете като пате в кълчища. Всички бг правителства изпитват страх от противопоставяне на „Лукойл“, защото а/ могат да спрат да работят и да предизвикат срив на пазара на горива и б/ могат да активират […]