Задава ли се краят на управлението на Нетаняху?

NetNews

Израел е обхванат от политическа треска днес заради възможния неизбежен край на рекордно дългото управление на премиера Бенямин Нетаняху, коментира Ройтерс.

След четири последователни парламентарни избори без убедителен победител в рамките на две години 28-дневният мандат за опозиционния лидер Яир Лапид да формира ново правителство изтича в сряда. И според местните медии той е близо до коалиция, която ще сложи край на 12-годишния престой на премиерския пост на Нетаняху (бил е министър-председател и в периода 1996-1999 г. – б.р.).

Шансовете за успех на Лапид до голяма степен зависят от крайнодесния политик Нафтали Бенет, чиято партия „Ямина“ („Надясно“) има ключови шест депутати в 120-местния парламент.

Бенет (49 г.) се очаква да обяви най-рано днес дали ще се съюзи с Лапид, лидер на либералната партия „Йеш Атид“ („Има бъдеще“).

Но първо Бенет трябва да мобилизира собствените си депутати да се присъединят към, както го наричат противниците на Нетаняху, правителство на промяната, в което има леви, центристки и десни гракции.

Поредните избори на 23 март отново не дадоха ясен победител и евентуална коалиция ще бъде крехка и изискваща външна подкрепа от арабските членове на парламента, чиито политически възгледи са далеч от тези на „Ямина“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ноев: Насърчавам честните хора в службите да говорят за извращенията, извършвани под ръководството на Бойко Борисов

"Имам обосновани предположения да мисля, че под ръководството на главния прокурор България е давала фалшиви имена на руските агенти за издирване на Интерпол. Българската прокуратура саботира работата по разследването на чехите по взривовете в Чехия, които вероятно са свързани по някакъв начин с България“. Това каза пред БНР Бойко Ноев, […]