Задържаха петима, част от международна схема за измами и пране на пари

NetNews

На 16.03.2021 г. на територията на градовете София, Перник и Разлог служители на отдел „Киберсигурност“ в ГДБОП, прокурори от Специализираната прокуратура (СП) и следователи от отдел „Следствен“ на СП са извършили допълнителни действия по разследването на неутрализираната през 2020 г. международна организирана престъпна група за измами чрез фиктивна търговия с финансови инструменти, компютърни престъпления и пране на пари, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Процесуално-следствените действия са били предприети в изпълнение на издадена Европейска заповед за разследване от Главната прокуратура в гр. Бамберг – Централен орган за киберпрестъпност в Бавария, и се явяват продължение на мащабната съвместна операция на полицейските и съдебни органи на Германия, Австрия, Сърбия и България срещу международната престъпна мрежа на 2 април 2020 г.

Съгласно издадени от прокуратурата в Бамберг Европейски заповеди за арест на територията на страната са били задържани пет лица – трима българи, чешки гражданин и гражданин на Република Черна гора.

С постановления на прокурори от Софийска градска прокуратура и Окръжните прокуратури в Перник и Благоевград, петимата са били задържани за срок до 72 часа. Със съдебни определения двамата чужди граждани са били задържани под стража. Други двама, привлечени за съпричастност към престъпната мрежа, са с мерки за неотклонение „домашен арест“, а един – с „подписка“.

При претърсвания на 6 адреса, 5 автомобила и лични обиски са били намерени и иззети документи, свързани с престъпната дейност, както и голямо количество компютърна и телекомуникационна техника. В хода на следствените действия подкрепа в обмена на информация с партньорските разследващи органи и координирането на действията е оказало Българското бюро на Агенцията за правно сътрудничество в ЕС – Евроджъст.

От прокуратурата припомнят, че по време на съвместните действия по неутрализирането на групата на 2 април 2020 г. в България бяха задържани трима български и един германски гражданин, предполагаем ръководител на престъпната мрежа. Други 5 лица бяха задържани в Сърбия. В Германия бе блокирана банкова сметка на групата с над 2,5 милиона евро. Поставени под наблюдение са повече от тридесет банкови сметки, запорирани са движими вещи и пари.

Разследването на групата започва през 2019 г. прокуратурата в Бамберг, съвместно с екип на Централната прокуратура на Австрия за борба с икономическата престъпност и корупцията. Основание за това са установени над 250 жертви на измами в Германия за над 7 млн. евро. В Австрия са регистрирани близо 850 ощетени с над 2,2 млн. евро. Установено е, че жертви на групата са граждани на много европейски държави. Предположенията са, че нанесените щети са в пъти по-големи, доколкото не всички пострадали от измами са подали жалби.

Участници в престъпната мрежа са насърчавали по електронна поща и с рекламни банери потенциалните си жертви – „инвеститори“, да се регистрират в създадена от групата нелицензирана платформа за дигитална търговия с бинарни опции, криптовалути и други финансови инструменти.

Началната такса за регистрация била от 250-300 евро. Онези, които откликвали, незабавно били „атакувани“ с предложения за високи доходи от т.нар. агенти и „лични брокери“ в колцентрове, разположени предимно в България, Сърбия и Украйна. Всеки „инвеститор“ получавал достъп до приложение във фалшивата платформа, където да проследява как парите му се „увеличават“ от реализирани търговски печалби.

На практика всяка инвестирана сума е била превеждана по сметки в различни точки на света. След поредица от последващи банкови транзакции – с цел изпирането на парите, средствата са били съсредоточавани по сметки, контролирани от международната престъпна група, и разпределяни между участниците в нея.

За работата си по разследването българските прокурорски и полицейски органи са получили висока оценка от Националното Бюро на Германия в Евроджъст, от Европол, от Службата на главния прокурор в Бамберг, от Прокуратурата в Австрия за противодействие на икономическата престъпност и корупцията и от Прокуратурата в Сърбия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

VW ще започне да продава новото крос-купе на базата на Polo в Европа преди края на годината

До края на 2021 г. Volkswagen ще представи на европейския пазар нов модел. Това е купе-кросоувърът Nivus, който преди това дебютира в Южна Америка. Това обяви на годишната конференция на концерна главният изпълнителен Ралф Брандстщетер. Според топ мениджъра, новият модел за европейския пазар ще дебютира през втората половина на тази […]