Заков: Заплатите в армията се увеличават с 16-25%

NetNews

Между 16 и 25% увеличение на заплатите се предвижда в армията. Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков.

„Подписах заповедите за повишаване на възнагражденията в армията преди да тръгна към студиото. Най-голям процент увеличение ще отиде за войнишките длъжности“, заяви министърът и поясни, че 16% е увеличението за висшия команден състав, а 25% е за войнишките длъжности.

„Най-големият процент ще отиде, разбира се, за най-уязвимите групи от военнослужещи – това са войнишките длъжности. Така го бях завел в самото начало, така го изпълнявам, за да може да адресирам именно тези уязвими групи, които в момента понасят най-големия удар от инфлацията“, отбеляза Драгомир Заков.

Той обясни, че предстои да пуснат наредба за повишаване и на квартирните от 1 октомври. Увеличението ще бъде около 2 или 3 пъти.

Към момента за гарнизон София сумата е доста скромна, поне 4 пъти под пазарната цена на един апартамент по наем, допълни министърът.

Тъй като предвиждаме икономии до края на годината от по-ефективно харчене на средства, тази възможност ще се отвори и предвиждаме увеличение около 3 пъти за гарнизон София, също и в другите гарнизони, но там процентът ще бъде според пазара, отбеляза Заков.

По думите му сега военните в София доплащат около 200-300 лв. отгоре за квартира.

Драгомир Заков допълни, че наредбата трябва да мине чисто процедурно публично обсъждане около 30 дни на сайта и следващ министър ще трябва да я изпълни.

По отношение на заплатите в българската армията министърът каза, че в сравнение с американските военнослужещи разликите са колосални. По-ниски са заплатите и от тези на военните в съседните страни.

Според него с една по-ясна визия за това какво трябва да се случи в системата на въоръжените сили със заплащането и социалния пакет, до 5-6 години заплащането в армията може да стане наистина добро.

Заков съобщи, че най-сериозен некомплект има във войнишките длъжности и в младшите офицерски длъжности и именно затова и фокусът на увеличение на заплатите в момента е върху тези военнослужещи.

По думите му текучеството в армията е напълно естествен процес.

„Разбира се, по време на COVID-а армията се яви стабилен работодател и тогава имаше прилив на кадри. Сега, когато се възстановява икономическата дейност, съответно заплатите в частния сектор нарастват много по-бързо и има естествена вълна на излизане от системата. Аз мисля, че с това увеличение сега и с едно последващо увеличение в началото на следващата година, да кажем в бюджета за 2023-та, може вече да говорим за обратен прилив“, допълни Драгомир Заков.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Москва отпуска на чуждите компании още време, за да напуснат страната

Плановете на Москва да започне „законно“ да иззема активите на чуждите компании, решили да напуснат страната, се отлагат поне до септември, съобщава Ройтерс. До това се стигна, след като Държавната Дума излезе миналата седмица в летен отпуск, без да гласува закона, по силата на който западните компании могат насила да […]