Last news in Fakti

12 Юли, 2022 20:21 2 362 21

Заков: Заплатите в армията се увеличават с 16-25%

  • драгомир заков-
  • армия-
  • заплати

Предстои да бъде пусната наредба за повишаване и на квартирните, каза министърът на отбраната в оставка

Заков: Заплатите в армията се увеличават с 16-25% - 1
Снимка: БГНЕС

Между 16 и 25% увеличение на заплатите се предвижда в армията. Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков.

„Подписах заповедите за повишаване на възнагражденията в армията преди да тръгна към студиото. Най-голям процент увеличение ще отиде за войнишките длъжности", заяви министърът и поясни, че 16% е увеличението за висшия команден състав, а 25% е за войнишките длъжности.

"Най-големият процент ще отиде, разбира се, за най-уязвимите групи от военнослужещи - това са войнишките длъжности. Така го бях завел в самото начало, така го изпълнявам, за да може да адресирам именно тези уязвими групи, които в момента понасят най-големия удар от инфлацията", отбеляза Драгомир Заков.

Той обясни, че предстои да пуснат наредба за повишаване и на квартирните от 1 октомври. Увеличението ще бъде около 2 или 3 пъти.

Към момента за гарнизон София сумата е доста скромна, поне 4 пъти под пазарната цена на един апартамент по наем, допълни министърът.

Тъй като предвиждаме икономии до края на годината от по-ефективно харчене на средства, тази възможност ще се отвори и предвиждаме увеличение около 3 пъти за гарнизон София, също и в другите гарнизони, но там процентът ще бъде според пазара, отбеляза Заков.

По думите му сега военните в София доплащат около 200-300 лв. отгоре за квартира.

Драгомир Заков допълни, че наредбата трябва да мине чисто процедурно публично обсъждане около 30 дни на сайта и следващ министър ще трябва да я изпълни.

По отношение на заплатите в българската армията министърът каза, че в сравнение с американските военнослужещи разликите са колосални. По-ниски са заплатите и от тези на военните в съседните страни.

Според него с една по-ясна визия за това какво трябва да се случи в системата на въоръжените сили със заплащането и социалния пакет, до 5-6 години заплащането в армията може да стане наистина добро.

Заков съобщи, че най-сериозен некомплект има във войнишките длъжности и в младшите офицерски длъжности и именно затова и фокусът на увеличение на заплатите в момента е върху тези военнослужещи.

По думите му текучеството в армията е напълно естествен процес.

„Разбира се, по време на COVID-а армията се яви стабилен работодател и тогава имаше прилив на кадри. Сега, когато се възстановява икономическата дейност, съответно заплатите в частния сектор нарастват много по-бързо и има естествена вълна на излизане от системата. Аз мисля, че с това увеличение сега и с едно последващо увеличение в началото на следващата година, да кажем в бюджета за 2023-та, може вече да говорим за обратен прилив", допълни Драгомир Заков.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    26 16 Отговор
    И защо ние ,данъкопладците,трябва да плащаме на наемниците високи заплати преди да са си ги заработили на Източния фронт срещу Русия?

    Z
  • 2 нашия

    25 3 Отговор
    Заков, с увеличение на заплатата не стават тия работи ,а с увеличение и модернизация /непрекъсната/ на армията и воанна подготовка на младежите още от училище....дулгът към родината е неотменим и всеки трябва да го плати преди да попита какво родината му е направила за него....какво да ти обяснявам...човек с объркани представи си...
  • 3 Стойко

    32 7 Отговор
    При тази енергийна, зърнена , финансова , газова криза да увеличаваш с 25% заплатите на търтеите шапкари о да ги правиш от 3 на 3,800 лева си е гавра с работещите и ОБИКНОВЕНИТЕ граждани!

    Коментиран от #18

  • 4 ПА ЗЕМИ КИРЧЕ ПЕ'НДЕЛОТ,АСАНЧО СПЕЦОВ

    21 1 Отговор
    РИСТЮ БОЙКИКЕВ ПЕДЕРАСА, ШИШИ 2 - ГЪЗО, РАДКА ДЪЛБОКАТА, ВИБРАТОРА И ПЕДЕРУНГЕЛЕТЕ СОРОСПИИ!
    ТИЯ ДЖЕНДЪРЛЯЦИ СА ВИЖДАЛЕ ОРЪЖИЕ САМО ПО ТЕЛЕВИЗОРО , ГИЕБА
  • 5 И със сто

    23 4 Отговор
    процента да ги увеличите заплатите, тея които трябва да се бият отдавна са заминали да живеят в чужбина... с пенсионери и войници от малцинствата армия не се прави...
  • 6 Последния Софиянец

    10 3 Отговор
    Аз искам пък да стана войник. И да има много войници зад мен

    Коментиран от #8, #12

  • 7 Матросов

    15 2 Отговор
    Кирчо е готов за матрос, главата му е празна като шамандура.
  • 8 Марш у..лево

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Шматарок
  • 9 Да,бе

    19 3 Отговор
    За коя армия става въпрос!Явно не е за българската,щото на умрял не се вдига заплатата.Помен се прави.

    Коментиран от #20

  • 10 Кибика

    19 0 Отговор
    Тия геюве у парламента денонощно се кълнат и "работят" в полза Роду. Стават с мисълта за.."РОДИНАТА" а..ни един от тия педали не е бил в Армията?!? Ама иначе мислят, разбиишли.
  • 11 БигириМигири

    10 1 Отговор
    Щом доплащат по 300 лева за квартира ясна е работата.
  • 12 БигириМигири

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    И да крадете желязо дружно.
  • 13 ВРАГ НА НАРОДА

    10 4 Отговор
    ДО КОГА вУ€ннит€ П€Н$ИОН€РИ (nato-КОМУНИ$ТИ-пАлковници и Г€Йрали) НА П€Н$ИЯ И ЗАПЛАТА Щ€ ПОДЯЖДАТ И ЗАДРЪ$ТВАТ $И$Т€МАТъ!?!??!

    77г. КОМУНИЗЪМ СТИГАТ! СТИГАТ!

    ОСТАВКА ЗА ВЪРХОВНИЯТ ФАТМАК-рум€н,който ПОЗОРНО МЪЛЧИ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ в "армийката"!
  • 14 Чичо Дончо каза

    11 0 Отговор
    Ха ха ,а лъкове имат ли ?
  • 15 Г€Йрали НА П€Н$ИЯ И ЗАПЛАТА

    21 2 Отговор
    АРМИЯТА Е ЗАДРЪСТЕНА ОТ ЛОЕНИ ТОПКИ , ВЗИМАЩИ ПЕНСИЯ И ЗАПЛАТА
  • 16 Карикатура

    8 1 Отговор
    тоя льольо се надява да стане премиер, направо не знам на къде вървим като държава

    Коментиран от #21

  • 17 ОБЕКТИВНИЯ

    13 0 Отговор
    А защо само на военните и полицаите?! Нужно е да се увеличат заплатите на ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ! Иначе настройват хората едни срещу други! За всички работещи е трудно. Не бива да има разделение!
  • 18 По соц. време

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Стойко":

    И по соц. време беше така. Ниските заплати ги увеличаваха с по-висок процент от този на високите заплати. И така-войнишката заплата от 1000 лева се увеличава с 25%, т. е. с 250лв. Генералската заплата от 2000 лв. се увеличава с 16% т. е. с 320 лв. А освен това генерала получава както заплата така и пенсия от 2000лв. Къде е Киро на кирия. Разлика в заплащането трябва да има но не не и с хитрувания и демагогия че уж се полагали грижи за войнишкия състав. Просто генералите се грижат за себе си но не и за подчинените им войници.

    Коментиран от #19

  • 19 Не дамо...

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "По соц. време":

    Генералите и полковниците живеят в собствени жилища. А тези които служат в София и са от провинцията са настанени в служебни жилища с минимален наем. Болшшинството от войниците и сержантите които служат в София обаче живеят в частни квартири и доплащат по 600, 700 лв на месец. Е, кой в коя армия служи и дали армията е част от народа?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тихо, чалги!

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Карикатура":

    Той със сигурност знае, че Преспанското споразумение не засяга България.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове