Заков: Заплащането на военнослужещите не е адекватно

NetNews

Заплащането на военнослужещите не е адекватно. Това каза министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков по време на изслушването си в ресорната комисия на парламента. Министърът уточни, че най-големите дефицити в тази посока са във войнишкия и сержантския състав, както и сред по-младите офицери от армията.

„Това са невралгичните точки във въоръжените сили“, посочи министър Заков. Той допълни, че подобряването на размера на възнагражденията е сред ключовите приоритети, редом с модернизацията на армията и останалите важни въпроси.

„Трябва да започнем да решаваме тези проблеми“, каза още Драгомир Заков пред депутатите от Комисията по отбрана.

Според него евентуално увеличение на заплатите сред военнослужещите не би следвало да става с процент, еднакъв за всички, а чрез поставяне на акцент върху най-уязвимите групи военнослужещи.

„България харчи 56% от бюджета си за отбрана за личен състав. Стандартът в НАТО е 60%, ние сме 4% под прага“, аргументира се Заков.

„Заплатите трябва да вървят нагоре, това е истината. Ще оставя конкретен план, с конкретни мерки, но времето вече ни притиска“, допълни още той.

„Вече не трябва да говорим за ускорена, а за светкавична модернизация. Ако си позволим 2022 г. да бъде поредната нулева година откъм решения, това ще бъде проблем за националната сигурност. Ще се опитам да оставя след себе си достатъчно голяма база за развитие по правилния начин“, каза в заключение Драгомир Заков.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Ваня Григорова: Българските домакинства няма да усетят значимо мерките, колкото и ефективни да са

Изтича срокът по повод на актуализацията на бюджета. Предстои разглеждането му на второ четене в НС. От сметките на държавата зависят увеличението на пенсиите, подкрепата за гражданите и за бизнеса. В момента бюджет 2022 е планиран доста разточително. Текущите разходи на държавата или тези, които дори и при криза се […]