Заловиха 9000 литра нелегален алкохол, описан като дезинфектант

NetNews

Митнически служители задържаха близо 9000 литра спирт, водка и ракия, маскирани като дезинфектант.

До разкриването на големите количества се стига, след като митнически инспектори отклоняват за проверка товарен автомобил, напускащ страната през на ГКПП Дунав мост II – Видин Калафат.

Водачът декларира, че превозва групажна стока за Великобритания. Митническите служители се усъмняват в част от товара, описан като „хигиенен разтвор за ръце“ и разпределен в 192 туби по 20 литра с общо количество 3840 литра.

Направена е проверка, от която става ясно, че част от течността в тубите е с алкохолно съдържание 37,8 градуса с мирис на водка, а друга – 41,3 градуса с мирис на ракия. Количествата са задържани. На следващия ден митнически служители извършват проверка в обекта, посочен в документите на товара като производител – цех за биоторове и дезинфектанти в област Габрово.

Инспекторите от ТД Митница Русе, отдел „Митническо разузнаване и разследване“, сектор „Оперативен контрол Свищов“ откриват на мястото близо 5000 литра течност – част от нея в два куба с вместимост 1000 литра, а останалата – в туби с етикети с надпис „хигиенен разтвор за ръце“.

Според данни на служители в обекта течностите представляват денатуриран (негоден за консумация) спирт и дезинфектант. Направените лабораторни проби обаче показват, че така нареченият „хигиенен разтвор за ръце“ е неденатуриран етилов алкохол, годен за консумация с алкохолен градус 67,6%.

Пробите от представения като денатуриран спирт показват, че това също е годен за консумация неденатуриран етилов алкохол с градус 95,5%.

Акцизната стока е иззета от митническите органи, а по двата случая са образувани досъдебни производства под надзора на Районна прокуратура-Видин и Районна прокуратура-Габрово. Работата по случаите продължава.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

МВР: Журналистът Димитър Кенаров е бит и незаконно задържан

Министерството на вътрешните работи призна за първи път, че срещу журналиста Димитър Кенаров е упражнено неправомерно насилие, използвани са белезници и е бил задържан незаконно. Това става ясно от писмо, изпратено от служебния вътрешен министър Бойко Рашков до Асоциацията на европейските журналисти – България и до Антикорупционния фонд, съобщава Нова […]