Зам.-министърът на земеделието Георги Събев – на посещение в ямболското с. Меден кладенец

NetNews

Зам.-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев е бил на посещение днес в „Лозарско стопанство Чалъкови”, намиращо се в ямболското село Меден кладенец, община „Тунджа”. Това става ясно от публикация на страницата на ведомството. Стопанството е регистрирано като търговско дружество. Собственици са бизнесменът Динко Чалъков и неговият син Георги Чалъков, понастоящем областен управител на Ямбол, който след назначаването му на този пост прекратява участието си във фирмата. Фамилията притежава и винарска изба в селото, носеща името „Вила Меден”.

Именно винарството е било във фокуса на вниманието при посещението на зам.-министър Събев в Ямболско. По думите му „българското вино трябва да си върне присъствието на световните пазари. Правото на ползване на общоевропейското означение за качество и произход дава видимост и нови възможности за родното винопроизводство.

Според Георги Събев, включвайки защитеното географско указание (ЗГУ) „Тракийска низина” в международните търговски споразумения на Европейския съюз, като тези с Китай, например, се дава ясна заявка от страната ни за мястото на родното производство по света. А ЗГУ „Тракийска низина”, което винопроизводителите в Ямболско и в почти всички населени места в сливенско имат право да използват, е показател за авторитета и   хилядолетните български традиции в сектора. „Качествените вина от региона достигат както българската трапеза, така и чуждестранни пазари. Отлична възможност за пазарна реализация представят и европейските схеми за качество на хранителни продукти и напитки”, е казал още заместник-министър Събев в разговора си с местните гроздопроизводители.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

UEFA EURO 2020 Шефът на френския футбол: Бензема се промени

Президентът на Френската футболна федерация Ноел льо Грае коментира завръщането на Карим Бензема в националния отбор. Нападателят не беше играл за “петлите” в продължение на близо шест години заради скандала с бившия си съотборник в селекцията Матийо Валбуена, но попадна в състава на Дидие Дешан за Евро 2020. “Отдавна исках […]