Зам.-областен управител на Ямбол – антиваксър?

NetNews

„Не могат да ме накарат да се ваксинирам и да подписвам декларация, че е на моя отговорност. Двете неща са несъвместими” – това пише във фейсбук коментар зам.-областният управител Драгомир Димитров. Представителят на държавата изказва мнението си под публикация на ЕРА ТВ, че предстои РЗИ – Ямбол да бракува около 200 дози от ваксината на „Астра Зенека”, поради изтичане срока им на годност в края на този месец.

От коментара на Драгомир Димитров не става ясно дали изобщо е противник на ваксинирането или негодува срещу това отговорността да е за сметка на пациента. Това обаче, както е в случая и с други ваксини, винаги е въпрос на информиран личен избор и решение.

Всъщност, при доброволната ваксинация срещу Ковид-19, каквато се практикува у нас, всеки попълва документ, наречен „Информирано съгласие за извършване на ваксинация срещу COVID-19”. Чрез подписването му той декларира, че е запознат с ползите от предпочетената от него ваксина, също така с рисковете от заболяването и неговите усложнения.  Отделно, че е запознат с показанията, начина на приложение, възможните противопоказания и евентуално очакваните нежелани лекарствени реакции вследствие на прилагания биопродукт (ваксина).

Всички тези аспекти обаче са широко коментирани в публичното пространство от експерти, всеки личен лекар или инспекторите в РЗИ също разясняват на пациентите, има и подробна информация за всеки един продукт на сайта на Единния информационен портал, който е официалният източник на информация у нас относно мерките за борба с разпространението на Covid-19.

Дали да се ваксинира или не, решава всеки сам. В конкретния случай е странно, когато представител на държавната власт изказва подобни позиции на фона на предупрежденията, че изоставаме с имунизацията, а се задава нова вълна на коронавируса още в края на лятото или септември.

В началото на юни Драгомир Димитров като прясно назначен заместник на новия областен управител Георги Чалъков ръководеше работна среща във връзка с изпълнение на Националния ваксинационен план срещу Covid 19.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Започна изплащането на най-скъпата магистрала в света

Инфраструктурата несъмнено е „кръвоносната система“ на всяка държава. Изграждането на пътища е жизнено важно. Но какво се случва, когато цената е прекалено висока? Донякъде отговор на този въпрос може да даде Черна гора. През 2014 г. тя взе заем от Китай в размер на 944 млн. USD, за да изгради […]