Започва гладна стачка за оставката на Гешев

NetNews

Щафетна гладна стачка с искане на оставката на главния прокурор Иван Гешев започват от 1 септември активистите от Русенския граждански комитет „Съвест“, съобщи БНР.

Преди близо три години група русенци, обединени в граждански комитет „Съвест“, започнаха щафетна гладна стачка в подкрепа на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Тогава активистите бяха убедени, че са нарушени гражданските права на задържаните в ареста и настояваха мярката им за задържане да бъде променена и те да се приберат в домовете си.

„На 40-ия ден те я отмениха, значи постигнахме целта си. Може да е съвпадение, може да е каквото и да е, но мисля, че понеже се бяха включили в нашата гладна стачка… от Канада, от Испания, от Съединените щати българи и от цяла България, разбира се“, каза Лука Аркалиев, председател на Русенски граждански комитет „Съвест“.

Когато започнаха протестите миналата година с искане за оставка на правителството на Борисов, от комитет „Съвест“ бяха първи на площада и останаха там до края. Нещо повече – всяка сряда те продължават да протестират пред Съдебната палата в Русе и да искат оставката на главния прокурор Гешев.

„Ние искаме този прокурор да си отиде колкото се може по-бързо. И тъй като досега не се получава това нещо, отново влизаме в щафетна гладна стачка.

Аз ще бъда на първи (1 септември – б.р.), първият, и след мен продължават останалите. В момента списъкът ни е около 25 души, той продължава да се попълва“, каза Аркалиев.

Според създадената вече организация всеки ден по един от доброволците ще се лиши от храна в продължение на 24 часа, а до тези действия се стига, тъй като търпението им е изчерпано, допълва Васил Събев, секретар на комитет „Съвест“.

„Ние целим да усилим натиска върху господин Гешев, още веднъж да го призовем да не се прави на толкова голям тарикат и да се надсмива с един такъв грандомански тон, а просто да се вземе в ръце, да си подаде оставката час по-скоро и да махне този позор от себе си. Това ни е целта“, каза той.

Гладната стачка ще е безсрочна, а за участие в нея са се записали както хора от цялата страна, така и живеещи в чужбина.

„Един има предпочитания към БСП, друг към БКП, друг към „Демократична България“, както аз например съм към „Демократична България“. В случая при нас няма партийност в тази наша акция. Още веднъж ще подчертая, че тя е общонационална… Втори в списъка след г-н Аркалиев е Радко Димитров от Канада, трети е говорителят на организацията, четвърти е Милко Димитров от САЩ – бивш корабостроител, русенец, на 9 септември е Върбан Христов – русенски художник, в момента е в България, но живее и работи във Франция. Интересно е участието и на Петър Кърджиев – пиара на Иванчева, Биляна Петрова, нейният заместник-кмет, в момента в домашен арест, тя също изяви желание, един богослов – Дилян Николчев…“, каза Васил Събев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Първо във ФАКТИ: След Мухар ЦСКА ще привлече още един хърватин

ЦСКА ще бъде изключително активен на трансферния пазар през следващите дни, предaдоха източници на ФАКТИ, информирани за случващото се в клуба от Борисовата градина. До заминаването на отбора за лагер в Банско в сряда се очаква "армейците" да обявят две нови попълнения. Това са хърватинът Карло Мухар от Лех Познан, […]