Започва имунизирането на работещите в туризма

NetNews

Снощи на Летище Варна се очакваше да пристигне втора група израелски туристи. По традиция те отсядат в курорта "Златни пясъци".

Хотелиерите по Северното Черноморие са готови за откриването на сезона на 1 май. Започва и имунизиране на работещите в бранша, предаде БНТ.

Много хотелиери вече имат изискване към хората, които наемат, да са ваксинирани срещу COVID-19.

До 28 април всички хотелиери и ресторантьори във Варненска област трябва да представят в Регионалната здравна инспекция списъци с имената на заетите в бранша, които искат да се ваксинират.

До този момент желание да се имунизират имат около около 40 на сто от работещите в сектора. И макар че от години липсват кадри в туризма, много от хотелиерите и собствениците на заведения имат изискване за направена имунизация срещу COVID-19 към хората, които търсят работа в бранша.

Атанас Карагеоргиев е собственик на хотел в курорта "Свети Свети Константин и Елена" край Варна. Той е категоричен, че чуждестранни туристи по нашето Черноморие няма да има, докато страната ни не бъде призната за безопасна дестинация.

"С какво можем да ги привлечем? Че сме евтини? Това в днешния ден не е актуално изобщо, никого не го интересува в момента цената. Хората търсят сигурност", заяви Атанас Карагеоргиев.

В тази обстановка все повече хотелиери предпочитат да наемат служители, които са ваксинирани.

"Дадох личен пример най-напред се ваксинирах аз, после цялото ми семейство. И на всички мои бивши служители, които са на борсата, поставих условие, който иска да работи с нас, в нашите хотели, трябва да бъде ваксиниран", допълни Атанас Карагеоргиев.

У нас броят на заразените с COVID-19 продължава да е висок, а ваксинираните са малко. Затова страната ни продължава да бъде в списъка с високорисковите дестинации.

"За да имаме някакъв туризъм, ние трябва да влезем в "зелена зона". Докато не намалим болните, няма как това да се получи. Всички държави около нас, които са ни конкуренти, работят активно по направление ваксинация на служителите си. Отскоро и ние имаме това като възможност", добави Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

За да бъде спасен сезонът, активната имунизация трябва да започне веднага, категорични са от Варненската туристическата камара.

"Тъй като знаем, че има един месец между първа и втора игла, за да сме максимално предпазени трябва да започнем сега", категоричен е Илин Димитров.

Вече има организация и активната ваксинация на работещите в сектора започва в понеделник.

"Още на 26-и вече ще получим 6 кутии, говоря за "Пфайзер", и отделно 12 кутии за хората, работещи в туризма", коментира д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ-Варна.

"В момента работят 20 кабинета за ваксинация. Тоест 2000 човека на ден могат да се ваксинират спокойно", каза още Стоян Пасев, областен управител на Област Варна.

Той допълни, че ако интересът към ваксините се увеличи, отново ще бъде отворен денонощният кабинет в града. В почивните дни ще работят и двата ваксинационни кабинета в Регионалната здравна инспекция.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нова пасарелка спира движението в участък от Южната дъга на Софийското околовръстно

От 7.00 до 10.00 часа днес ще бъде затворен за движение участък от Южната дъга на Софийския околовръстен път между пътните възли "Лозен" и "Герман", съобщиха от АПИ. Движението ще се извършва по обходен маршрут. Тази сутрин, когато трафикът е по-малко, ще се монтира последната трета пасарелка в участъка. Източник […]