Започва прокурорска проверка за плаващото сметище край Своге

NetNews

Започва прокурорска проверка заради голямото количество отпадъци в река Искър край Своге. Това обяви областният управител на Софийска област Илиан Тодоров, цитиран от БНР. До правителството ще бъде изпратено поредно писмо с искане държавата да финансира справянето с екологичния проблем.

Отпадъците заемат площ от близо 12 декара, но се намират извън урбанизирана територия, посочи Тодоров.

„Което означава, че от община Своге нямат задължението да ги почистват. Задължението за почистване е изцяло на държавата“, допълни той.

Тодоров отбеляза, че за последно през май миналата година е поискано финансиране от Министерски съвет за почистване на речните корита извън населените места, които не са разчиствани от 30 години.

„След три месеца ми отговориха, че средства не могат да ми бъдат отпуснати“.

По предварителни данни почистването на замърсения участък край Своге ще струва между 200 и 220 хиляди лева. Дейностите ще започнат веднага, когато средствата бъдат отпуснати от държавата.

„Аз ще възложа с целево финансиране на изпълнител, който да изчисти. Ние не можем да тръгнем по закона за обществените поръчки, защото не можем да си позволим година-две тези боклуци да седят там“, каза областният управител Илиан Тодоров.

От ВЕЦ-Своге и Община Своге изразиха готовност за съдействие.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Полицията публикува записи от катастрофи в София (ВИДЕО)

През 2020 г. на територията на град София са отнети 1 329 свидетелства за управление на моторни превозни средства поради неплатени глоби, съобщават от СДВР на страницата си във Facebook. Настъпили са 75 тежки пътнотранспортни произшествия с участието на деца и юноши до 18-годишна възраст, при които са ранени 84 […]