Започва строителството по мащабен проект на ВиК – Ямбол

NetNews

Започват строителните дейности по европроекта на „Водоснабдяване и канализация“ -. Ямбол, предвиждащ реконструкция на няколко обекта от ВиК мрежата в областта. Официалната церемония „Първа копка“, която беше насрочен за 18 март 2021 г. (четвъртък) е отложена заради утежнената епидемиологична обстановка. Реалното строителство обаче вече е факт. На 12.03.2021 г. беше предадена строителната площадка на изпълнителя – Обединение „Тунджа 2020“ ДЗЗД.

Обектът, от който се започва е Реконструкция на външен водопровод „Воден-Елхово“ в участък от с. Златиница до напорен резервоар – гр. Елхово“. Реконструкцията обхваща участък с обща дължина 11 148 метра, част от 35 километровия водопровод „Воден-Елхово“. Началото на реконструирания участък започва от шахта с въздушник преди с. Златиница и завършва при напорния резервоар на гр. Елхово. Съществуващите в този участък тръби са стоманени и са силно амортизирани.

Обектът ще се изпълнява с полиетиленови тръби (висока плътност с добавена повишена устойчивост срещу нарастване на пукнатини) с диаметър от Ф250 до Ф315 по съвременна безизкопна технология за полагане – релайнинг (тръба в тръба). При тази технология съществуващият водопровод, подлежащ на реконструкция, се използва за направляващ и през него по дължина се изтегля новия, при което старият се разрушава или срязва. Фрагментите от съществуващия водопровод се избутват настрана заедно с прилежащата земна маса чрез специалния накрайник, като по този начин се формира пространство за прокарване на новата тръба.

За разлика от изкопните технологии при тази са необходими само два технологични изкопа – на двата края на участъка за реконструкция. Изкопите са средно през 100 m и с размери в план от порядъка на 2м/1м. Първият изкоп е за подаване на новата водопроводна тръба, а вторият за осигуряване на нейния изход, както и за позициониране на машината за полагане по този способ. Този метод дава възможност за намаляване на отрицателното въздействие от монтажа, поддръжката и ремонта върху околната среда. Срокът за изпълнение на строителството е 400 дни. С реконструкцията на този участък от водопровода ще се решат проблемите с честите аварии по трасето и нарушеното водоподаване към населението на гр. Елхово и съседните села.

В съответствие с графика на проекта напредват и останалите три предстоящи обекта, включени в инвестиционния проект, а именно:

„Реконструкция и разширение на вътрешна водопроводна и канализационна мрежа на гр. Ямбол“

„Реконструкция и разширение на вътрешна водопроводна и канализационна мрежа на гр. Елхово“

„Нов външен водопровод от ПС „Кабиле“ до ПС „Ормана“ – Ямбол.

Към настоящия момент за всички обекти са избрани изпълнители и са сключени договори за изпълнение след проведени обществени поръчки по ЗОП. За всички обекти са издадени и влезли в сила разрешения за строеж на фаза „идеен проект“ като ще бъдат изпълнявани по ФИДИК Договорни условия.

В момента тече съгласуване на изготвения „работен проект” за обект „Реконструкция и разширение на вътрешна водопроводна и канализационна мрежа на гр. Ямбол“, като по график, обектът следва да стартира в началото на месец май 2021 г. Предстоящо е и приключването на проектирането на „Реконструкция и разширение на вътрешна водопроводна и канализационна мрежа на гр. Елхово“, който по план следва да стартира в средата на месец юни 2021 г. До средата на месец април ще започне и работната фаза на проектирането на обект „Нов външен водопровод от ПС „Кабиле“ до ПС „Ормана“ – Ямбол.

Проект BG16M1OP002-1.016-0003 „Доизграждане и реконструкция на водоснабдителна и канализационна системи в обособена територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Ямбол“ се изпълнява от местното ВиК дружество в качеството на директен бенефициент по оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“. Проектът е на обща стойност 31 231 619,65 лева и се финансира от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд. Срокът за цялостното изпълнение на дейностите по проекта е до октомври 2023 година.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Елховлията Даниел Иванов - Аоияма с трета победа на турнир по сумо в Токио

Трета победа постигна Даниел Иванов – Аоияма на пролетния турнир по сумо „Хару Башо“ в Токио. В четвъртия ден на надпреварата 34-годишният сумист от Елхово, който е с ранг „маегашира-12“, събори на дохиото 10 години по-младия японски „маегашира-10“ Мидорифуджи с хватката „хатакикоми“. Японецът е един от най-леките сумисти в елитната […]