Започна ремонт на пътят Велико Търново – Сливен – Ямбол до АМ „Тракия“

NetNews

Започна основният ремонт на 27 км от пътя между Поликраище, Елена и Сливен (път II-53), който преминава през прохода „Вратник“, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Рехабилитацията на трасето се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Инвестицията е за близо 28 млн. лв. с ДДС.

Второкласният път е основна пътна артерия за направлението Велико Търново – Сливен – Ямбол и свързва Северен централен район с Югоизточен район и с АМ „Тракия“. Трасето осъществява пряка връзка с европейския транспортен коридор №8 Гюешево – Кюстендил – София – Бургас – Варна.

Проектът предвижда основен ремонт и реконструкция на два участъка от второкласния път на територията на областите Велико Търново и Сливен. Първият участък в област Велико Търново е с дължина 11.590 километра.  Втората отсечка, която ще се рехабилитира, е в област Сливен. Тя е с дължина 15.1 км и включва част от прохода „Вратник“, който в момента е затворен за движение на МПС над 3.5 тона. 

Вратник или Железни врата, а до 29 юни 1942 г. Демир капия, е планински проход (седловина) между Елено-Твърдишката планина (част от Средна Стара планина) на запад и Котленската планина (част от Източна Стара планина) на изток, в община Сливен.  Дължината на прохода е 22 км, надморска височина на седловината – 921 метра. Проходът е лесно проходим и се поддържа целогодишно за движение на моторни превозни средства. Трасето между двата участъка, които ще се ремонтират в област Велико Търново, е рехабилитирано през 2013 г. по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013.

В отсечките, които ще се рехабилитират, ще бъдат извършени локални ремонти на пътното платно, където е необходимо, цялостна подмяна на асфалтовата настилка и подобряване на отводняването, нови бордюри, мантинели, пътни знаци и маркировка.

В двете отсечки ще бъдат ремонтирани общо седем големи съоръжения. В участъка на територията на област Велико Търново ще бъдат обновени пет моста, а във втория участък ще бъдат ремонтирани два сводови моста.

Изпълнител на проекта е „Пътно поддържане – Сливен“ ЕООД, а стойността на договора е 27 776 695 лв. с ДДС.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Електрохолд представи новата си бранд идентичност

Електрохолд, част от най-големия публичен холдинг в страната – Еврохолд, представи новата си визуална и корпоративна идентичност на събитие в София на 11 май. Електрохолд България управлява дейността на седемте дружества, които Еврохолд придоби от чешката държавна енергийна компания CEZ Group през миналата година, посредством дъщерната си Eastern European Electric […]