Заради скъпо желязо строители спират работа, прогнозират фалити

NetNews

Заради скъпо желязо строители спират работа, прогнозират фалити

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Строителни фирми преустановяват работа заради високите цените на стоманата и арматурното желязо.  Инвеститори спират обекти заради недостиг на строителни материали и не изключват фалити, предаде БНР.

Продажбата на суровини е преустановена от началото на март заради войната в Украйна.

От началото на войната цената на тон строително желязо е скочила от 1450 на 2100 лв., а на пазара вече има и сериозен недостиг, алармират строители от старозагорско.

Основните доставчици са от Украйна и Русия, откъдето вносът е преустановен преди 2 седмици. Запасите в българските складове са недостатъчни, а производителите на тухли също свиват продажбите заради цените на тока и газа.

Затруднени са и машиностроителните предприятия в региона, коментира местният предприемач Олег Стоилов:

„Стара Загора е специфичен регион. Тук са първоешалонните предприятия на българското машиностроене, които са изключително широко засегнати. Проблемът е с ресурсите, металите преди всичко, които са от Русия и Украйна. И тук като че ли нямаме много възможности за търсене на алтернативи“.

От бизнеса са притеснени, че и други доставчици спират износа заради международната несигурност.


 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кризата застрашава бъдещето на Европа, страхът от рецесия се засилва

Две седмици след като Русия започна най-големия конфликт в Европа след Втората световна война, предприятията на целия континент вече са в различен стадий на отчаяние от последиците за човешкия живот. Кризата заради човешкото страдание в Украйна, чието по-широко икономическо въздействие накара представителите на Европейската централна банка да ускорят оттеглянето на […]