Застрашена ли е Европа от евентуален военен конфликт между Тайван и Китай

NetNews

Представителят на Тайван в Холандия – Чен Хсин-хсин призовава Европа да се противопостави на натиска на Пекин върху Тайван, подчертавайки, че конфликтът между проливите би повлиял значително на търговията в региона.

Чен насочи вниманието към нарастващата военна активност на Китай близо до Тайван, като недвусмислено подчерта, че търговските интереси на европейските страни биха били изложени на риск в случай на конфликт в региона.

Позовавайки се на предупреждението на американските военни, че Пекин може да нахлуе в Тайван в рамките на следващите шест години, Чен каза, че комунистическият режим се опитва да „изтощи Тайван политически, военно и психологически“ от септември месец миналата година, като участва в „сива война“. Тя допълни още, че тайванските военни са били принудени да възпират нахлуващите китайски самолети и кораби през този период поне 4000 пъти.

Чен подчерта, че по-голямо европейско военно участие в Тайванския проток би било „оправдано“ и в съответствие с настоящата китайска стратегия в региона. Тя също така насърчи формирането на „европейско-тайванска стратегия“ и заяви, че създаването на европейска версия на американския Закон за отношения с Тайван би гарантирала сигурността и би осигурила яснота за всички заинтересовани страни.

Докато Тайван разчита на демократични съмишленици за противодействие на китайската агресия, страната ще продължи да се „изправя срещу много по-големия Китай, както Давид срещу Голиат“ и накрая демокрацията ще бъде камъкът, който ще победи Голиат, каза още тя.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Челси сломи Манчестър Сити в тактическа битка за ФА Къп

Челси изигра поредния си отличен мач под ръководството на Томас Тухел и победи Манчестър Сити с 1:0 в ½-финален сблъсък за ФА Къп на „Уембли“. Победното попадение бе дело на Хаким Зиеш след асистенция на Тимо Вернер. След много надлъгване и твърде малко чисти положения през първата част, двете нули […]