Захариева: Русия събира информация от всички страни, членуващи в НАТО

NetNews

''Доста станаха напоследък шпионските скандали с участието на Русия. Нямам информация отстраненият да се е сдобил с някакви важни данни. Знам, че е работил в тази насока, като е правил опити да вербува служители от други министерства, включително и срещу парично възнаграждение''. Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод последния случай със заловен руски шпионин у нас.

''Когато се срещна с руския външен министър, ще го попитам защо е този интерес към България. Моето предположение е, че руската държава събира информация от всички държави, които са членки на НАТО, което със сигурност не е правилно'', допълни външният ни министър.

По отношение на забраната за пътуване от и до Великобритания и Северна Ирландия Екатерина Захариева довери, че това е само временна мярка, която може да отпадне и преди 31-ви януари. ''Имахме съвещание по темата. Следим ситуацията и в момента, в който имаме повече информация и оценка от нашите здравни специалисти да разхлабим мерките, сме готови да реагираме. Днес по предложение на Германия беше свикана спешна среща за координация в кризисни ситуации в рамките на ЕС. Всяка страна докладва какви мерки е взела, както и с информация за новия щам. Очаква се Европейската комисия да излезе с общо предложение, защото е хубаво да имаме координирани действия. Дотук 18 държави са взели решението за ограничаване на полетите до и от Великобритания'', разкри вицепремиерът.

''Разбирам, че е неприятно и че се променят плановете за празниците, но ние всеки път призоваваме да не се пътува. Всичко е с цел да се забави разпространението на новия щам'', каза още тя и добави, че всеки, който иска да се върне у нас може да го направи от Великобритания през Гърция, но напомни, че за целта трябва да се предостави PCR тест пред гръцките власти.

Екатерина Захариева поясни, че за хуманитарните и товарните полети от Великобритания няма ограничение.

''Нещата засега са спокойни. Но така или иначе всички знаехме, че тази Коледа и Нова година ще бъдат малко по-различни. Разбира се, че българските граждани винаги може да се приберат у нас, но първо трябва да спазят 10-дневна карантина,к категорична бе Захариева.

Тя разкри, че при снощните полети седем-осем души, разбирайки, че трябва да останат десет дни под карантина у нас, са решили да се върнат обратно във Великобритания.

Външният ни министър коментира и горещата тема за отношенията на България със Северна Македония:

''България не оспорва правото на самоопределяне на нито един гражданин на тази планета. Но нашата подкрепа никога не е била безусловна. Искаме да си изпълняват Договора, да няма език на омразата, да стимулираме бизнеса, туризма, образованието и културата. За съжаление почти година и половина няма никакъв напредък. Още нямаме дори жп връзка. Имаме два български университета, които чакат година и половина, за да открият свои филиали в Северна Македония. Не трябва да внасяме нерешени въпроси между нас в ЕС. Знам, че на Балканите е трудно да се намалят емоциите, ние сме емоционални, но в политиката това не води до нищо добро'', заяви министърът.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Фон дер Лайен: ЕС ще вземе решение за ваксината на Pfizer и BioNTech до края на вечерта

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства решението на Европейската агенция по лекарствата (EMA) да препоръча за оторизация ваксината срещу COVID-19 на компаниите Pfizer Inc. и BioNTech SE. "Това е решаващ момент в усилията ни да доставим безопасни и ефективни ваксини на европейците! EMA току-що даде положително научно […]