Защо групата „Вагнер“ търси нови кадри по затворите

NetNews

Според британските тайни служби, на руската група наемници „Вагнер“ все по-често ѝ се налага да запълва празнини след започването на войната в Украйна. Така например бойците от групата са изиграли централна роля в последните престрелки – при завземането на градовете Попасна и Лисичанск, пише в публикация в Туитър на британското министерство на отбраната.

Британските експерти смятат, че групата е претърпяла сериозни поражения. А това води до понижаване на стандартите при ангажирането на нови бойци, сред които имало дори осъдени престъпници и отхвърлени по-рано кандидати. Новите попълнения получавали ограничено обучение, което би намалило бойната сила на групата, респективно нейната стойност в подкрепа на руските военни.

Освен това в социалните медии напоследък се разпространяват все повече видеа за това как групата „Вагнер“ търси възможности да запълни редиците си по затворите. Според много експерти това е ясен знак за недостига на персонал в руската армия. Наемническата група, наричана „армия в сянка“, е смятана за елитна и е от голямо значение за Русия във военно-стратегически план.

Изпращането на войници от „Вагнер“ директно на фронта е необичайно и свидетелства за напрегнатата ситуация с набирането на персонал, казва и експертът по руските въпроси Андраш Рач от Германското дружество за външна политика.

До напрежение между наемниците и редовните военни части би могло да доведе това, че шефът на „Вагнер“ Евгений Пригожин наскоро бе удостоен със званието „Герой на Руската федерация“ за действията на групата в района на Луганск, смятат британските експерти. „Това става в момент, в която много високопоставени командири биват сменяни“, поясняват британците. А това би могло да повлияе негативно на морала на руските войски.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Google Maps прави специална навигация за електромобили

Последната бета версия на навигационното приложение Google Maps се е сдобила с интересна функция, която би била от полза на увеличаващия се брой собственици на електрически и хибридни автомобили. Според информация на 9to5Google, технологичната компания изпробва нов вид указания, специално разработени за движещите се с електрически автомобили или такива на […]