Защо мозъкът ни се радва на музиката, разкри ново проучване

NetNews

Взаимодействието между слухови и наградни мозъчни вериги е в основата на удоволствието от музиката.

Системата за възнаграждение на мозъка участва във всеки процес, в който изпитваме мотивация.

Комуникацията между слуховите вериги и наградните вериги в мозъка е причината, хората да намират музиката за доставяща удоволствие според ново изследване, публикувано в JNeurosci.

Въпреки неочевидните биологични ползи, хората обичат музиката. Образните проучвания на мозъка подчертават приликите между начина, по който мозъчните наградни вериги обработват музиката и други стимули като храна, пари и алкохол. В новото проучване екипа на Мас-Хереро (Mas-Herrero) се опита да определи причинно-следствената роля на тази верига като използва неинвазивна мозъчна стимулация.

Защо мозъкът се радва на музика

В проучването група почитатели на поп музиката слушат набор от поп песни, докато изследователският екип измерва мозъчната им активност с fMRI. Преди сканирането екипът индиректно възбужда или потиска (инхибира) мозъчните наградни вериги с транскраниална магнитна стимулация.

Възбуждането на мозъчни наградни вериги преди слушане на музика увеличава удоволствието, което участниците изпитват при слушане на песните, а инхибирането им намалява удоволствието. Тези предизвикани промени в удоволствието са свързани с промени в активността в nucleus accumbens, ключова област наградните вериги. Участниците с най-голяма амплитуда в удоволствието също така показват най-голяма разлика в синхронизираната активност между слуховите и наградните области.

Тези резултати показват, че взаимодействията между слуховите и наградните области стимулират удоволствието, което изпитваме, когато слушаме музика.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Румен Петков: Борисов е регулировчик на смъртта! Да спасим АЕЦ "Козлодуй" от ядрения ботуш на САЩ

Ние с бюлетина номер 6 искаме подкрепата на хората за нормален живот, за работеща държава не от вчера. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков в „Лице в лице“ по бТВ. "Миналата година от май месец се борим за тази кауза, защото цялостната отровена атмосфера не само в страната, а […]